Shutterstock hakkında her şeyi tek bir sayfada bulabileceğiniz bir rehber hazırlamak istedim. A’dan Z’ye kadar aklınıza takılabilecek tüm sorulara bu içerikte yanıt bulabilirsiniz. Shutterstock nedir, nasıl fotoğraf yüklenir, nasıl para kazanılır gibi başlıklar altında merak ettiklerinizi yanıtladım. Ayrıca bu içerikten önce Shutterstock web sitesine değindiğim ve hobilerden para kazanmak ile ilgili oluşturduğum bir blog içeriği vardı. Onu da aşağıya bırakıyorum.

https://buraksenguloglu.com/hobilerden-para-kazanmak/

Shutterstock nedir?

Shutterstock, 2003 yılında Jon Oringer isimli yazılımcı tarafından kurulan bir ücretli fotoğraf hizmeti olarak tanımlanabilir. Jon Oringer isimli yazılımcının en büyük hobilerinden bir tanesi fotoğrafçılıktı. Bu fotoğrafçılık hobisini çalıştığı şirketten bağımsız olarak ek iş anlamında paraya dönüştürmek istedi. Doğrudan şirketlerle çalışmak yerine Oringer’e fotoğraflarını özel bir şekilde lisanslayıp, lisansını (yani kullanım hakkını) satarak para kazanmak çok daha mantıklı geldi. Bu yüzden de hem küresel lisans sağlayacak bir hizmetle insanların fotoğraflarını satabileceği bir platform, hem de şirketler için maliyetleri düşürmek adına abonelik yöntemiyle belirli sayılarda fotoğraf indirebilecekleri ve bunları lisans hakları ile ticari olarak kullanabilecekleri Shutterstock isimli portföy sitesini kurdu.

Genel merkezi New York’ta bulunan Shutterstock, şu an borsada işlem gören (şu günlerde 1,36 milyar USD) devasa bir şirket haline geldi.

Shutterstock web sitesinde artık gelişen ve değişen dünya -ve ihtiyaçlar- ile sadece fotoğraflar değil, vektörel çizimler, photoshop dosyaları, video taslakları, hazır videolar, sahne geçişleri, müzikler, besteler ve daha bir çok şey küresel lisans altında indirilebilir durumda.

Shutterstock üyelik ücretleri ve fotoğraf indirme ücreti ne kadar?

Shutterstock’ta ücretler 4 farklı klasmana ayrılmaktadır. Aşağıya madde madde fiyatlandırmaları ve görsel indirme başına ödeyeceğiniz ücreti yazıyorum.

Yıllık Plan

  • Yılda 10 indirme: $29 (Fotoğraf başı $2,90)
  • Yılda 50 indirme: $99 (Fotoğraf başı $1,98)
  • Yılda 350 indirme: $169 (Fotoğraf başı $0,48)
  • Yılda 750 indirme: $199 (Fotoğraf başı $0,27)

Aylık Plan

  • Ayda 10 indirme: $49 (Fotoğraf başı $4,90)
  • Ayda 50 indirme: $125 (Fotoğraf başı $2,50)
  • Ayda 350 indirme: $199 (Fotoğraf başı $0,57)
  • Ayda 750 indirme: $249 (Fotoğraf başı $0,33)

Kontörlü Sistem

  • 5 İndirme: $49 (Fotoğraf başı $9,80)
  • 25 İndirme: $229 (Fotoğraf başı $9,16)

Aylık Ekip Sistemi

  • 2 Kullanıcı İçin Toplam Ayda 750 İndirme: $379
  • 3 Kullanıcı İçin Toplam Ayda 750 İndirme: $479
  • 4 ve Daha Fazla Kullanıcı İçin Toplam Ayda 750 İndirme: $579’dan başlayan fiyatlar

Daha ayrıntılı bilgi ve benim portföyüme göz atmak için: Profilim

Shutterstock’tan para kazanmak mümkün mü?

Evet mümkün. Lafı fazla uzatmadan önce sorunuza yanıt vermek istedim. Şimdi geçelim ayrıntılara. Öncelikle Shutterstock her ne kadar ticari oluşumlara hizmet veriyor ve onlar üzerinden para kazanıyor olsa da, her zaman içerik üreticisinin yanında olan bir platform.

Shutterstock Contributor hesabı nedir? Nasıl açılır?

Öncelikle yandaki linke tıklayarak Contributor hesabı oluşturmanız gerekiyor. Contributor Hesabı Oluşturma: TIKLA

Linke gittikten sonra sağ üstte bulunan “satış yap” ya da “sell content” tuşuna tıkladığınızda “Çalışmanızı paylaşın ve para kazanmaya başlayın.” yazılı bir sayfa çıkıyor. Sağ üst taraftaki “Üye Ol” butonuna tıklarsanız da aşağıdaki ekran görüntüsünde paylaştığım sayfaya ulaşıyorsunuz.

Shutterstock Contributor Hesabı Oluşturma

Buraya bilgilerinizi girip üyeliğinizi oluşturduktan sonra Contributor yani İştirakçi hesabınıza ulaşabilirsiniz. Hesabınızı anlatmam için öncelikle ben de bir hesap oluşturdum. Bu hesap üzerinden de ekran görüntüsü alıp, alanları numaralandırarak anlatmak istiyorum. O yüzden görseli tam ekran olarak açın ve okumaya devam edin.

Shutterstock Satıcı Hesabı

1 numaralı alanda hesap ayarlarınıza, genel bilgilere, destek merkezine ve iletişim bilgilerine ulaşabileceğiniz ufak bir menü bulunuyor. 2 numaralı alan ödenmemiş yani bakiyenizde bulunan tutarın yazılı olduğu alan. Bu alan aynı zamanda sayfa içerisinde de bulunuyor. Ödenmemiş kazançla alakalı 2 bölümü de bu yüzden aynı numara ile işaretledim. Eğer hesabınızda minimum ödeme tutarına ulaşan bir bakiye bulunursa, ödeme isteyerek hesabınıza bu tutarın yatmasını sağlayabiliyorsunuz. Ancak şimdiden söyleyeyim, ABD dışındaki bazı ülkelerde minimum ödeme tutarı çok yüksek ve bu bakiyeyi çekebilmek için bekleme süresi 90 günü bulabiliyor.

3 numaralı alan bizim profil sayfamız. Yazımın başında verdiğim linkteki gibi siz de kendi sayfanızı oluşturabilirsiniz. Ben sadece sosyal medya kısmını boş bıraktım ve profil tamamlama oranım %70’e ulaştı. 4 numaralı alan bizim asıl alanımız. Görsellerimiz indirildikçe burada tane başı ne kadar kazandığımızı ve görsellerimize hangi şekilde hangi tür üyeliklerin ulaştığını görebiliyoruz. 5 numaralı alan görsel yükleme -ki bu alanı bir sonraki başlıkta daha detaylı anlatacağım-. 6 numaralı alan ise şu anki güncel portföyümüz.

Shutterstock fotoğraf nasıl yüklenir?

Shutterstock’a fotoğraf yüklemek oldukça basit. Önce fotoğraf yüklemek için “Görsel Yükle” butonuna basıyoruz.

Shutterstock Görsel Yükleme

Görselimizi bu ekrandan seçip yüklemeye başlıyoruz. Burada önemli nokta, fotoğraflarınızın .jpeg veya .eps formatında ve 4.0 MP değerinden yüksek olması. 4 megapiksel ne kadar yapıyor diyenler için de kabaca bir hesap yapayım. 3:2 genişlik/yükseklik oranına sahip bir fotoğraf için 2248 x 1632 pixel çözünürlük yapıyor.

Shutterstock Fotoğraf İşleniyor

Fotoğrafınızı yükledikten sonra şöyle bir ekrana erişeceksiniz. Burada dosyalarınızın işlendiğini gösteren bir uyarı yer alacak ve tahminen (dosya boyutuna bağlı olarak) 1 dakika civarı sürecek. Görsel işleme işlemi bittiğinde oradaki gri uyarı kendiliğinden yeşil olacak ve sayfayı yenilemeniz istenecek. Sayfayı yeniledikten sonra yüklediğiniz fotoğrafların yer aldığı ve açıklamalar ile anahtar kelimeleri gireceğiniz ekranla karşılaşacaksınız. Açıklamasını istediğiniz fotoğrafa tıklayarak aşağıdaki ekrana ulaşabilirsiniz.

Shutterstock Fotoğraf Düzenleme

Yine anlatacağım alanları belirledim ve numaralandırdım. 1 numaralı alanda yüklediğimiz fotoğraflar gözüküyor. Buradan fotoğrafa tıklayarak sağ tarafta bulunan paneli açıyoruz. Bu panelde 2 numaralı alandan görsel türünü seçiyoruz. Dikkat etmemiz gereken nokta, eğer yüklediğimiz dosya bir fotoğraf ise fotoğraf seçimi; eğer çizim ya da tasarım ise illüstrasyon seçeneğini tercih etmek.

3 numaralı alanda kullanım tipi yer alıyor. Yine en çok gelen soruların başında gelen bu alanın önemi çok büyük. Eğer güncel ve haber değeri olan bir fotoğraf ise haber amaçlı, bunun dışındaki tüm fotoğraflar için ticari seçilmeli. Haber Amaçlı seçeneği için örnekleri aşağıda veriyorum.

  • Güncel bir orman yangını fotoğrafı
  • Kepenk indiren bir teknoloji devinin fotoğrafı
  • Paris sokaklarında yürüyüş yapan yüzlerce insanın fotoğrafı
  • Yoğun kar yağışı ile beyazlara bürünmüş New York fotoğrafı
  • ABD başkanının katıldığı bir açılışın fotoğrafı

Yukarıdaki örnekler şimdilik aklıma gelenlerden bir kaçı. Biz 4 numaralı alandan devam edelim. Bu alana İngilizce olarak açıklama yazıyoruz. Burası gerçekten çok çok önemli. Yani sadece anahtar kelimelerle değil, fotoğrafın açıklamasıyla da bulunurluğunuzu arttırabilirsiniz. 5 ve 6 numaralı alanlarda fotoğrafınıza uygun kategori seçimi yapıyorsunuz. 7 numaralı alanda ise eğer yaş sınırı vb özel seçenekleri gerekiyorsa kullanabilirsiniz. 8 numaralı alanda eğer fotoğrafınız benim gibi doğrudan bir markadan ya da kişiden oluşuyorsa mutlaka yazılı ve kaşeli izin belgesini yüklemelisiniz. Aksi takdirde dosyanız red yiyecektir. Örneğin Shutterstock üzerinde yüzlerce Starbucks fotoğrafı bulunuyor. Ancak bu fotoğraflara benzer bir fotoğraf yayınlamak isterseniz ilgili şubeden yazılı izin talep etmelisiniz.

9 numaralı alanda İngilizce olarak anahtar kelimeleri girebilirsiniz. Buraya gireceğiniz anahtar kelimeler otomatik olarak diğer dillere çevrilecektir. 10 numaralı alan ise siz anahtar kelime girdikçe önerilerin sunulduğu bir bölüm. Eğer hepsini tamamladıysanız 11 numaralı “Gönder” butonu ile fotoğrafınızı iletebilirsiniz.

Fotoğrafınızı gönderdikten sonra bu fotoğraf manuel incelemeye tabi tutuluyor. Bu da yaklaşık olarak 3 gün kadar sürüyor. Eğer fotoğraf yüklemeniz başarılı olursa hemen yayına alınıyor ve size yayınlandığına dair e-posta gönderiliyor. Ardından da geriye kalan tek şey, satışlarınızı takip etmek oluyor.

Shutterstock satışları nasıl arttırılır?

Shutterstock fotoğraf satışı yapanlarla görüştüğümde herkesin en büyük ortak düşüncesi açıklama ve anahtar kelimeler üzerinde birleşiyor. Harika bir şekilde yazacağınız İngilizce açıklama ile gerçekten az sayıda ancak tutarlı anahtar kelimeler bu işin püf noktası. Bunun dışında dışarıdan ne kadar çok link verirseniz (Blog, Facebook, Tumblr, Pinterest… vb) o kadar sayfa otoriteniz yükseliyor. Yine bir başka tavsiyem de, tek bir fotoğraf paylaşarak beklemek yerine portföyünüzü en az 10 fotoğraf olarak büyütürseniz başarı şansınız baya bir artacak.

Shutterstock alternatifi siteler

Shutterstock, artık bildiğiniz üzere fotoğraflar için ücretli şekilde küresel lisans sağlıyor. Bunun alternatifi olarak da ücretsiz kamusal lisans sağlayan Unsplash gibi siteler bulunuyor. Bu sitelere Google’da “free public license photo” gibi anahtar kelime gruplarıyla aratarak ulaşabilirsiniz.

Shutterstock hakkında bilmeniz gereken diğer şeyler

Bu platform sizi hemen zengin yapmaz. Hatta geçiminizi dahi sağlatmaz. Ancak sabırlı şekilde görsel içerik üretmeye devam ederseniz, bütçenize oldukça iyi bir şekilde katkı sunacaktır. Bilmeniz gereken en önemli şeylerden bir tanesi de, eğer bu platformdan kanunlarda belirtilen limitlerin üzerinde para kazanıyorsanız gelir vergisi için en yakın mali müşavire başvurmanızın gerekliliği. Eğer ileride geriye dönük inceleme gerçekleştirirlerse kaybınız çok daha büyük olabilir.

Umarım bu rehber sizlere fayda sağlar ve hobilerinizi gelire dönüştürme noktasında kilometre taşı olur. Bir sonraki rehber içeriğinde görüşmek üzere, hoşçakalın!

Bu İçeriği Paylaş!

8 Yorum

  1. Ozan Aydın Ocak 2019 at 13:55- Yanıtla

    Eyvallah hocam. Baya önce bakmıştım senin twitterından görünce farkettim, contributor hesabı ile ilgili normal sitede hiç bir şey yok. Meğer adresi farklıymış :D

  2. Furkan Kara Ocak 2019 at 15:03- Yanıtla

    Çok merak ettiğim bir konuyu çok güzel açıklamışsınız. Ellerinize sağlık.

  3. Murat Ak Şubat 2019 at 19:33- Yanıtla

    Valla harika olmuş. Shutterstock toptancıları ile ilgili ayrı bir içerik yazar mısınız

  4. Ali Eralp Şubat 2020 at 11:16- Yanıtla

    Hocam şimdi ben 7 tane fotoğraf yükledim fakat 2’sini markalı içerikten dolayı reddetti. Yok mudur bunları yüklemenin bir yolu?

    • Burak Şengüloğlu Şubat 2020 at 20:16- Yanıtla

      Haber görseli olarak yüklerseniz sorunsuz şekilde onaylayacaktır. Tarih ve lokasyon bilgileri ile fotoğrafı eklemeniz gerekiyor, detayları Shutterstock Contributor sayfasında mevcut.

  5. sefa kırmızıoğlu Mart 2021 at 23:43- Yanıtla

    vergi olayı varmı ?

  6. sefa kırmızıoğlu Mart 2021 at 23:44- Yanıtla

    veya herhangi bir zorunluluk varmı mesela ayda en az 10 fotoğraf atmak gibi ?

Siz de fikrinizi belirtin