Google arama sonuçları için verdiğimiz reklamlar, yıllara meydan okur derecede önemini yitirmiyor. Yıllardır farklı bir çok dijital pazarlama tekniği ortaya çıkmasına rağmen ilk önceliklerimizden birisi de Search Ads oluşturmak. Peki Google arama sonuçları için verdiğimiz reklamların verimini nasıl arttırabiliriz? Verimi sadece tıklama oranı (TO) olarak arttırmak yeterli mi? Bu yazı içerisinde Google arama sonuçlarında verimi hangi parametrelerde arttırabileceğimizi ve Google Reklam uzantılarını nasıl kullanabileceğimizi keşfedeceğiz.
Google Reklam Uzantıları Nedir?
Google reklam uzantıları ile arama sonuçlarında farklı türde ek bilgiler sağlarsınız. Bunun bir çok farklı türü vardır ve her biri için ayrı veriler girmeniz gerekir. Site bağlantısı uzantısı, açıklama metni uzantısı, ek açıklamalı snippet uzantısı, resim uzantısı ve telefon uzantısı girebileceğiniz uzantılardan bir kaçıdır.
Google Reklam Uzantıları Ne İşe Yarar?
Google reklamlarında verim sadece tıklama oranından ibaret değil. Daha alakalı müşteriye ulaşmak, alakalı müşteriye doğru zamanda ulaşmak, potansiyel müşteriye doğru cihazdan ulaşmak ve doğru metinlerle reklam gösterimi sağlamak da verimi arttıran diğer unsurlar olarak öne çıkıyor. Şöyle düşünün; bir reklam oluşturdunuz ve 1000 gösterim için tıklama oranını %5’ten %7’ye çıkardınız. Tebrikler, fazladan 20 tıklamanız var! Ancak bu bizim için tek başına yeterli bir durum değil. Müşteriye belki de fazla detay vermediğiniz için aradığı unsurla web sitenizin alakası olmamasına rağmen sitenize tıkladı. Evet bu istemediğimiz bir durum. Bunun önüne geçmek için tıklama sonrası analizleri iyi gerçekleştirmeniz gerekiyor. Örneğin dönüşüm ve hemen çıkma oranı bu konuda size yardımcı olacaktır.
Peki ziyaretçi yerine potansiyel müşteri çekmenin en iyi yolu nedir? Tabi ki sitenize tıklayacak kişinin aradığı hizmet ya da ürünle sitenizin gerçekten alakasının olması. Bunu henüz tıklamadan göstermenin en iyi yolu da Google Reklam uzantıları.
Her bir kampanyanın etkinliğini, erişimini ve verimini arttırmak istiyorsanız kullanabileceğiniz en faydalı yol, reklamlarınızda uzantılara yer vermek olacaktır. Bu uzantılar reklamlarınızın kalitesini, tasarımını ve çeşitliliğini arttırmakla kalmaz, neyin işe yaradığını ve neyin işe yaramadığını öğrenmeniz noktasında kaliteli veri sunar.
Tek başına reklam uzantıları %10’a kadar fazladan tıklama oranı sağlayabilir. Temelde reklamınızı süsleyen unsurlar olarak gözükse de her bir uzantının farklı birer amacı vardır. Örneğin bir uzantı ile bir indirim kampanyanızı duyururken diğer bir uzantınızla alakalı olabilecek ek hizmetler sunabilirsiniz.
Örneğin bu reklamda yukarıdaki ve aşağıdaki reklam aynı mı gözüküyor? Şimdi reklam uzantıları türlerini incelemeye başlayalım.
Google Reklam Uzantılarını Neden Kullanmalıyım?
Google reklam uzantıları yazının başında da belirttiğim gibi sadece süslemeye yaramıyor. Reklamlarımızın kalitesini arttırmak adına sunduğu çok fazla fayda var.
Daha Geniş Reklam Alanı
Temelde en önemli unsurlardan birisi bu. Çünkü reklamda rekabet çok fazla arttı ve reklamlarımız artık diğer sponsorlu sonuçların arasında kaybolmaya başladı. Siz de reklam uzantılarını kullanarak reklamlarınızın daha geniş yer kaplamasını ve diğer sponsorlu arama sonuçlarının arasından sıyrılmasını sağlayabilirsiniz. Yukarıdaki fayans döşeme örneğinde ya da aşağıda yer alan nakliye arama sonucunda olduğu gibi size hangi reklam daha çok görünür geliyor?
Yüksek Kaliteli Potansiyel Müşteriler
İnsanlar reklamlarınızı gördüklerinde aslında potansiyel birer ziyaretçi olurlar. Eğer reklamlar onlar ile alakalı konumlandırıldıysa potansiyel müşteriye dönüşürler. Peki potansiyel ziyaretçiyi potansiyel müşteriye dönüştürmek mi daha zor yoksa potansiyel müşteriyi müşteriye mi? Potansiyel müşteri ne zaman gerçek müşteriye dönmez bunu inceleyelim.
Reklamlarınızda ziyaretçi çekmenin yanı sıra potansiyel ziyaretçiye ayrıntılı bilgiyi de sağlamalısınız. Aksi takdirde alakasız trafik çekecek ve doğru sonuca ulaşamadığınız halde tonlarca para harcamış olacaksınız.
Potansiyel müşteri adayları için daha fazla bilgi sunmanıza yarayacak Google Reklam Uzantıları ile daha fazla reklam alanınız olacak. Bir kullanıcıya daha fazla bilgi sağladığınız noktada, web sitenizde sunduğunuz hizmet ya da ürünlerle en çok ilgilenen kullanıcıları web sitenize çekersiniz. Unutmayın ücretli arama sorguları organik arama sorgularına göre %50 daha fazla dönüşüm potansiyeline sahiptir. Buradaki faktör tabi ki organik aramalar için satın alma odaklı bir optimizasyon yapamamanızdan kaynaklanıyor.
Reklama Tıklamadan Dönüşüm
Google’ın sağladığı uzantılar sayesinde web sitenizin herhangi bir sayfasını ziyaret etmeyen kullanıcıdan dahi dönüşüm çıkarabilirsiniz. Örneğin adres ya da telefon uzantısı ile kullanıcının ilgisini henüz ilk görüntülemede üzerinize çekebilir ve geleneksel yöntemlerle kullanıcıyı müşteriye dönüştürebilirsiniz.
Google Reklam Uzantıları Nasıl Kurulur?
Google Reklam Uzantısı kurmak oldukça kolaydır. Aşağıdaki adımları takip ederek siz de uzantılarınızı hesap düzeyi için kurabilirsiniz. Kampanya düzeyinde ise sonradan müdahale etme şansınız vardır.
- Google Ads hesabınızda oturum açın.
- Tüm Kampanyalar seçiliyken Reklamlar ve Uzantılar’ı seçin.
- Uzantılar’ı seçin.
- + butonuna basarak bir uzantı türünü seçin.
Google Reklam Uzantısı Çeşitleri Nelerdir?
Ücretli arama ağı reklamlarından elde edeceğiniz dönüşümleri arttırmak istiyorsanız Google Reklam Uzantıları size büyük fayda sağlayacaktır. Ancak birazdan madde madde bahsedeceğim her bir uzantıyı farklı senaryolar için tasarlamalı ve yayına aldıktan sonra da iyi bir analiz gerçekleştirmelisiniz. Tıklama oranınızı, dönüşüm oranınızı, tıklama başı maliyetinizi ve reklam kalitenizi arttıran ya da azaltan unsurları günlük olarak takibe almanızı önererek uzantılara geçiyorum.
Site Bağlantısı Uzantısı
Reklamlarınıza farklı bağlantılar eklemek için Site Bağlantısı Uzantısı kullanabilirsiniz. Böylelikle reklamınızı oluşturduğunuz sırada verdiğiniz Nihai URL yerine hizmetinize alakalı olabilecek diğer sayfalara da kullanıcı çekebilirsiniz.
Yeni bir site bağlantısı uzantısı oluşturmak için önce Hesap, Kampanya ya da Reklam Grubu düzeylerinden birisini seçin ve ardından site bağlantısı uzantılarını oluşturun. Site bağlantısı metni için sayfa başlığını, açıklama satırlarına hizmetinizi tarif eden 35 karaktere kadar olan cümleleri ve Nihai URL kısmına uzantıda konumlandıracağınız adresi yazmanız yeterli olacaktır. Yan tarafta ise yukarıdaki görseldeki gibi bir önizleme göreceksiniz. Farklı platformlarda önizleme için yukarıdaki çubuk aracılığıyla web ve mobil görünüm arasında seçim yapabilirsiniz.
Wordstream’in 2014 yılında yayınladığı ve 2021 yılında en son güncellediği rapora göre bağlantı uzantılarına sahip reklamlar, normal reklamlara göre %8 oranında daha fazla tıklama oranına sahip oluyormuş.
Bunun en basit açıklaması, kullanıcılara rehber olarak tam aradıkları şeyi sunmanız olabilir. Kullanıcılara aradığı anahtar kelime ile alakalı olabilecek ekstra 4 bağlantı neden daha iyi olmasın ki?
Eğer site bağlantıları için A/B testi yapmanız gerekirse, site bağlantılarını hesap düzeyinde değil Kampanya ve hatta Reklam Grubu üzerinde kurgulamanızı tavsiye ederim. Böylelikle eş değer bir bütçe ile farklı site bağlantısı uzantılarının neler yapabileceğini görebilirsiniz.
Açıklama Metni Uzantısı
Açıklamalı metin uzantıları aslında hizmetinizi daha iyi anlatmanın ve açıklamanın kısa bir yolu. Ancak kendi testlerimle çok bir şeyin değiştiğini söyleyemem. Daha kısa açıklamalarınız için kullanabileceğiniz açıklama metni uzantısı ile ücretsiz kargo ya da %100 orijinal ürün gibi metinleri bu alanda değerlendirebilirsiniz.
Ek Açıklamalı Snippet Uzantısı
Açıklama metni uzantılarına nazaran çok daha sevdiğim bir uzantı olan Ek Açıklamalı Snippet Uzantısı, reklamlarda TO arttıran önemli unsurlardan birisi. Ek açıklamalı snippet ile ürünlerinizi, hizmetlerinizi ve işletmeniz hakkındaki bilgilerinizi öne çıkarmak için oldukça kullanışlıdır.
Ek açıklamalı snippet uzantılarıyla, Google’da arama gerçekleştiren kullanıcılara web sitenizi ziyaret etmeden sunduğunuz hizmetleri gösterebilirsiniz. Hatta bunu farklı seçeneklerle birden fazla uzantı olarak kurgulayabilirsiniz. Her bir tür için en az 3 değer girmeniz gerekiyor. Hreflang etiketiyle çoklu dil seçeneği için kurguladığınız web sitelerinde farklı dillerle reklamlarınız için o dile ait ek açıklamalı snippet uzantısı oluşturabilirsiniz. Mobil cihazlar için 12 karakterden fazla yazmamanızı tavsiye ediyorum.
Yukarıdaki örnekte Vodafone Türkiye’nin verdiği reklamda hizmet tanıtımları Ek Açıklamalı Snippet Uzantısı olarak kurgulanmış. Ancak Edvido’nun reklamında Açıklama Metni Uzantısı kullanıldığı için daha karışık gözüküyor. Yine de yukarıdaki başarısız değil. Ancak Vodefone’un reklamı daha düzgün duruyor.
Resim Uzantısı
Resim uzantıları, Google’ın 2022 içinde denediği yeni arama sonuçlarında görsel gösterimi ile alakalı olarak geliştirilen bir reklam uzantısı türü. Resimleri ekliyor ve zamanlama planlayabiliyorsunuz.
Telefon Uzantısı
Telefon ya da arama uzantısı olarak bilinen bu uzantı ile reklamınızda yer alan nihai url’yi ziyaret dahi etmeden dönüşüm elde edebilirsiniz. Webde telefon numaranızı göstermeye ve mobil arama sorgularında doğrudan aramaya yarayan bu uzantı ile müşterileriniz işletmenizin sabit telefonunu doğrudan arayabilirler.
Arama uzantısında eskiden bu kadar fazla özelleştirme seçeneği yoktu. Ancak şu an harika durumda ve çok kullanışlı. Yapmanız gerekenler ise oldukça basit. Önce hesap, kampanya ya da reklam grubu düzeylerinden birisini seçiyoruz. Ardından alan kodumuzu ve yanında telefon numaramızı giriyoruz. Burada bir not eklemek istiyorum; telefon numarasını el ile yazdığımız için en kolay okunacak şekilde yazmanızı öneririm. Yani 01234567890 yerine 0123 456 78 90 yazmanız daha faydalı olacaktır. Cihaz tercihi kısmında bir işaretleme alanı göreceksiniz. Eğer burayı tıklarsanız telefon numaranız sadece mobil cihazlarla gerçekleştirilen Google sorgularında gözükür. Tarih aralığı seçebileceğiniz bir alan var bu alanı direkt geçebilirsiniz. Önemli olan kısım ikinci bölümdeki Günler ve saatler yazan alan. Bu alandan reklamlarımızda telefon numaramızın görüneceği günleri ve saatleri seçebiliyorsunuz.
Örnek iki reklam görüyorsunuz. Birisi 0850’li numarası ile daha kurumsal gözükürken diğeri mobil hat ile daha farklı gözüküyor. Bu alanı kurgulamak tamamen size kalmış. Hatta mobil hat ve sabit hat arasında A/B testi yapabilirsiniz.
Potansiyel Müşteri Formu Uzantısı
Potansiyel müşteri formları ile müşteri adaylarınızın işletmenizle etkileşim kurmasını ve dönüşüm gerçekleştirmesini kolaylaştırabilirsiniz. Bu uzantıyı Arama, Keşif, Video ve Görüntülü reklamlarda kullanabilirsiniz.
Potansiyel müşteri formu oluşturmak oldukça kolaydır ve tüm ekranlarını ayrı ayrı tasarlayabilirsiniz. Hatta yasal olarak gerekli olan gizlilik politikası bağlantısı, arkaplanda yer alacak görsel, form sonrası gösterilecek mesaj gibi özelleştirmeleri de bu uzantıyı oluştururken gerçekleştirebilirsiniz.
Yer Uzantısı
Konum uzantısı olarak da bildiğimiz yer uzantılarıyla işletmemizin konumunu ya da şubelerimizin adreslerini reklamlarımızda belirtebiliyoruz. Özellikle online sipariş ya da hizmeti bulunmayan işletmeler için önemli bir reklam uzantısı olan yer uzantıları ile müşterilerinizin güvenini daha fazla sağlayabilirsiniz.
Hatta sadece online hizmet veren firmalar için bile ben yer uzantısını kullanmalarını öneriyorum. Potansiyel müşteriler için tercihte iyi bir neden olabiliyor.
Satış Ortağı Yer Uzantısı
Perakende satış noktalarına ürün sağlayan bir işletmeyseniz markanızı tanıtan reklamlarınızı perakende noktalarıyla geliştirerek daha iyi bir dönüşüm elde edebilirsiniz. Satış ortağı yer uzantılarıyla, kullanıcıların sağladığı konum bilgisine dayanarak en yakın konum arama sonucunun hemen bitişiğinde yer alacaktır.
Fiyat Uzantısı
Yine e-ticaret sitelerinin verdiği reklamlar için önemli bir uzantı olan fiyat uzantısı ile müşterilere ürünlerinizle alakalı bilmek istediği ilk şeyi verin; fiyatı!
Ürün fiyatlarını reklamlarınıza direkt olarak eklemek potansiyel müşterilerin karar mekanizmasını doğrudan olumlu ya da olumsuz olarak etkileyecek ve eğer olumluysa reklamınıza tıklayacaklardır. Bu da verimi arttıracaktır. Böylelikle fiyat yüzünden vazgeçecek bir kullanıcıyla tıklama oranınızı arttırmak ve tıklamaya ücret ödemek yerine gerçekten fiyatınızı uygun bulup sitenize tıklayacak müşteriye ulaşacaksınız.
Uygulama Uzantısı
Web siteniz için verdiğiniz reklamlarla mobil uygulamalarınızı da tanıtmak ve kullanıcıların indirmesini sağlamak ister misiniz? O zaman en uygun yöntem uygulama uzantılarını kullanmak.
Mobil kullanıcılar için gerçekleştirilen araştırmalarda, mobil kullanıcıların alışveriş (shopping) işlemlerinin çok düşük bir bölümü tarayıcıda (Chrome, Safari, Opera vb.) bitiyor. Mobil cihazlarda alışverişlerin %80’inden fazlası mobil uygulamalar aracılığıyla gerçekleşiyor. Bu nedenle eğer mobil uygulamanız henüz yoksa hemen bir tane edinmenizi öneriyorum.
Promosyon Uzantısı
Hangi müşteri aradığı ürünle alakalı bir kampanyayı es geçmek ister ki? Trendyol ve Hepsiburada gibi dev e-ticaret firmalarını düşündüğümüzde kupon kodlarının ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Siz de promosyon uzantıları ile Google arama sonuçlarında kupon kodu gösterebilir, kullanıcıları henüz web sitenize tıklamadan etkileyebilirsiniz.
Ramazan Bayramı ya da Yaz İndirimi gibi özel seçeneklere ulaşabildiğiniz düzenleme modülünde dikkat etmeniz gereken bir noktadan bahsetmek istiyorum; asla yanıltıcı ticari uygulamalar gerçekleştirmemelisiniz. Özellikle yakın zamanda yasaklanan ‘e varan indirim yazısını promosyon türünde seçebiliyorsunuz ama seçmeyin. Bu son yayınlanan kanunda yasaklandı.
Resim uzantısı yabancı bloglarda bile yok çok teşekkürler
Ben teşekkür ederim vakit ayırdığınız için.