Profesyonel iş ağı platformu LinkedIn’de harika reklamlar oluşturmanızı sağlayan Linkedin Ads’i kullanmayı öğrenerek performans pazarlama hedeflerinizi yukarıya kolayca taşıyabilirsiniz. Oluşturduğum bu Linkedin reklam verme kılavuzu ile hiç bir bilginiz dahi olmadan kolayca reklam verebileceksiniz.

Neden Linkedin Reklamları?

Son yayınlanan rakamlara göre LinkedIn’de 850 milyon üye barajı da geçilmiş durumda. Bu sayının en az %45’inin aktif üyelerden olduğu düşünüldüğünde kullanıcı başına aktiflik oranında en iyi sosyal medya platformlarından birisi olduğu tartışılamaz bir gerçek olarak gözümüze çarpıyor. Ama tek sebep tabi ki aktif kullanıcı sayısı değil. Kısaca nedenleri özetlemek gerekirse;

  1. B2B iletişim için en iyi sosyal medya platformu olması
  2. Reklamlarda sektörel bazlı kitle hedefleme yapılabilmesi
  3. Reklamlarda kişilerin ünvan, bitirdiği bölüm, ilgi alanları ve çalıştıkları şirketlere göre filtreleme yapılabilmesi
  4. Hangi sektörü hedefliyor olursanız olun, mutlaka o sektörün diğer platformlarda ulaşamayacağınız büyük oyuncularına (özellikle C Level) ulaşılabilmesi
  5. Anasayfa akışının henüz bozulmamış ve her gün ziyaret ediliyor olması
  6. Mesaj gönderme de dahil olmak üzere diğer platformlara göre çok esnek reklam modelleri sunması

olarak özetlenebilir.

Linkedin Reklamları Nasıl Çalışır?

LinkedIn Ads platformunu kullanmak, özellikle tıklama başına ödeme (PPC) reklamcılığında zaten deneyiminiz varsa hiç zor gelmeyecektir. Ama deneyiminiz yoksa da bu yazı sayesinde kolayca reklam oluşturabileceksiniz.

Reklam vermeye başlamak için LinkedIn Business Manager‘a kaydolun. Bu, tüm reklam hesaplarınızı ve sayfalarınızı yönetebileceğiniz tek bir yer sağlar. Daha önce bir kaç kez değindiğim Meta Business Suite ile benzer bir çalışma mantığı olsa da çok daha basit bir arayüze ve çok daha az seçeneğe sahip versiyonu gibi düşünebilirsiniz. Bu arada LinkedIn Business Manager’ın henüz BETA aşamasında olduğunu ve tüm özelliklerin doğru çalışamayabileceğini hatırlatmak isterim.

Hesabınızı oluşturduktan ve sayfanız ile ilgili gerekli düzenlemeleri sağladıktan sonra ekip üyelerinizi farklı rollerle buradan davet edebilirsiniz. Ardından reklam oluşturma alanıyla, bir hedef (farkındalık, üzerinde düşünme veya dönüşümler) seçmeniz, hedefleme seçeneklerinizi (yer, özellikler vb.) belirlemeniz, reklamınızın biçimini seçmeniz ve bütçenizi belirlemeniz yeterlidir.

Linkedin Reklam Türleri

LinkedIn bundan 2 yıl öncesine kadar fazla reklam ve hedefleme seçeneğinin olmadığı bir reklam platformuna sahipti. Ancak son 2 senede bu durum epey değişti ve çok daha esnek; her türlü hedef için kullanabileceğimiz harika reklam modelleri ortaya çıktı. İhtiyacınıza yönelik spesifik hedeflerde oluşturabileceğiniz reklamlar için bir çok sonuç seçeneği sunuluyor.

  • Marka bilinirliği
  • Web sitesi ziyaretleri
  • Etkileşim
  • Video görüntülemeleri
  • Potansiyel satış yaratma (Lead generation)
  • Web sitesi dönüşümleri
  • İş başvuruları

Linkedin Reklam Amaçları

Yazının devamında bu hedeflere ulaşabileceğiniz reklam türlerini inceleyeceğiz. Ancak hatırlatmamda fayda var; yukarıdaki alanda seçeceğiniz alana göre reklam türleri değişiklik gösterecektir. Örneğin Video views yani Video görüntüleme seçeneğini işaretlerseniz Ad Format alanında yalnızca Video ad seçeneğini göreceksiniz.

Linkedin Reklam Türleri ve Formatları

Sponsorlu İçerik

Facebook, Instagram ve Twitter gibi platformlarda da karşımıza çıkan Sponsored Content yani Sponsorlu İçerik (Öne Çıkarılan İçerik olarak da bilinir) reklamları, şirket sayfanızdaki bir gönderiyi, makaleyi ya da fotoğraflı bağlantıyı öne çıkarmanızı sağlar. Diğer platformlarda da olduğu gibi yüksek bir tıklama başı maliyete neden olduğundan daha çok Etkileşim ve Marka Bilinirliği gibi hedeflemelere uygundur.

Sponsorlu olarak öne çıkarabileceğiniz içerik türleri ise oldukça çeşitlidir. Örneğin tek görsele sahip bir reklam, kayan görsellere sahip bir reklam, video reklam ya da doküman indirme amacıyla oluşturulmuş bir reklam bu reklam türüne ait olabilir.

Tek resimli reklamlar

Tek görsel içeren bu reklamlar normal bir post gibi ulaşmak istediğiniz üyelerin LinkedIn akışında görünür.

Dönen resim reklamlar

Carousel reklamlar, birden çok görseli arka arkaya tek bir döngü tarzı reklamda görüntülemenize olanak tanır. Ulaşmak istediğiniz üyelerin LinkedIn akışında görünürler.

Video reklamlar

Video reklamlar, hedef kitlenizdeki üyelerin LinkedIn akışında normal bir post gibi video içeriği olarak görüntülenir.

Tek iş ilanları

Tek iş ilanları, doğrudan bir üyenin LinkedIn akışında görünen bir Sponsorlu İçerik biçimidir. Bu Linkedin Reklam türü ile bir iş fırsatını tanıtabilirsiniz. Üstelik bunu yaparken post formatında iş ilanı hakkındaki yorumlarınızı da ekleyebilirsiniz. Bu reklam türü masaüstü ve mobil cihazlarda üyelere sunulur.

Etkinlik reklamları

Etkinlik reklamları, hedef kitlenizdeki üyelerin LinkedIn akışında LinkedIn Sayfanızdan bir etkinliği tanıtmanıza yardımcı olur.

Doküman reklamları

Doküman reklamları, LinkedIn akışında görünen bir Sponsorlu İçerik reklamı türüdür. Reklamda görüntülenecek ve izleyicilerin indirebileceği bir belge yüklemenize olanak tanırlar.

 

Sponsorlu İçerik Document Ad

Metin Reklamlar

Facebook’ta da daha önce karşımıza çıkan ve genellikle sağdaki dar sütunda konumlandırılan alana özgü yazı ağırlıklı reklamlar da Linkedin’in önemli bir parçasıdır. Ülkemizde çok fazla kullanılmasa da global çapta sıklıkla kullanılan bir format olarak karşımıza çıkıyor.

Linkedin Metin Reklamları

Bu reklam alanını yalnızca test amaçlı kullanmanızı ve gerçekten işe yarıyorsa devam etmenizi öneririm. Zira genellikle ben bu alanı es geçiyorum.

Dinamik Reklamlar

Dinamik reklamlar otomatik olarak kişiselleştirilen ve farklı alanlarda sunulan reklamlardır. Reklamlarınızı marka bilinirliği oluşturmak, takipçi sayısını arttırmak, trafik çekmek, potansiyel müşterileri dönüştürmek ve sonuçlarınızı doğrudan Campaign Manager’da ölçmek ve optimize etmek için uyarlayabilirsiniz.

Linkedin Dinamik Reklamlar

Bu reklamlar kendi içerisinde kariyer, showcase (öne çıkan olarak çevirebilirim) ve takipçi reklamları olarak 3’e ayrılmaktadır.

Kariyer Reklamları

Kariyer Reklamları ya da dinamik iş ilanları, reklamları en iyi yeteneklere göre kişiselleştirmenize olanak tanıyan ve alakalı adayları şirketinize başvurmaya teşvik eden dinamik bir reklam biçimidir. Nitelikli LinkedIn üyelerine bir veya daha fazla iş fırsatı tanıtabilir ve üyelerin becerilerine ve deneyimlerine dayalı olarak aktif iş fırsatlarına yönelik trafiği artırabilirsiniz. Hatta hedefinizdeki üyenin profil fotoğrafı ve yetenek setinin de yer aldığı, onu daha fazla size ait hissettirecek reklamları bu format ile yayına alabilirsiniz.

Linkedin İş İlanı Reklamı

Öne Çıkan Reklamlar

Bu reklam türünde Linkedin üyeleri öne çıkan reklamlarınıza tıkladıklarında anında web sitenize veya açılış sayfanıza giderler. Bu dinamik reklamlar masaüstü cihazlarda görüntülenebilir ve diğer dinamik Linkedin reklamlarında olduğu gibi profil fotoğrafı, şirket adı veya iş unvanı gibi kendi LinkedIn profil verilerine göre her üyeye göre uyarlanır.

Linkedin Showcase Reklamları

Takipçi Reklamları

Doğrudan bir takipçi hedeflediğiniz reklam kampanyasının vazgeçilmezi diyebileceğimiz Follower Ad bölümü yüksek maliyetli ancak hedefiniz doğrultusunda en çok işinize yarayacak reklam türüdür.

Linkedin Takipçi Reklamı Follower Ad

Sabit bir tasarım anlayışına sahip alanda diğer şirket sayfalarıyla birlikte sizin de profiliniz sergilenecektir. Son kariyer ve endüstri haberlerini kaçırmamak için takip etmenizi isteyen bu reklamlarda optimizasyon sürecine tabi tutulacak tek şey reklamın hedef kitlesi olacaktır. İlk olarak haftalık, ikinci aydan itibaren de aylık kontrollerinizle düşük dönüşüm oranına sahip kitleleri kapatarak yenilerini optimizasyon sürecinize dahil edebilirsiniz.

Sponsorlu Mesaj (InMail) Reklamları

Sponsorlu mesajlar sıklıkla kullanılan bir Linkedin reklamı seçeneğidir. Genellikle profesyonel görüşmelerin sağlandığı Linkedin mesajlaşma uygulamasında sunacağınız harika bir fırsat ya da hizmet, eğer doğru hedef kitleye uygulanırsa çok iyi oranda dönüşüm elde edebilmenize olanak tanır. Bu reklam türü kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan ilki mesaj kutusu reklamları, ikincisi ise sohbet başlatma reklamlarıdır. Tahmin edebileceğiniz üzere mesaj kutusu reklamları bir CTA barındırırken, sohbet başlatma reklamları ise gönderdiğiniz mesaja cevap verme olasılığı yüksek kişilere gösterilen ve mesajlaşma uygulaması üzerinden dönüşüm alabileceğiniz bir Linkedin Reklamları çözümüdür.

Linkedin Sponsorlu Mesajlaşma Reklamları

Linkedin mesajlaşma reklamları genellikle spam olarak algılanabildiği için dönüşüm oranları epey az olsa da doğru yerel dil ve doğru hedefleme seçenekleriyle etkileşim oranı arttırılabilir. Ayrıca mesajlaşmanın içerisinde isim alanı da dinamik olarak gelmektedir. Bana gelen ancak kariyerimle biraz alakasız olarak gözüken sponsorlu mesaja bakalım:

Linkedin Sponsorlu Mesajlaşma Reklamları Örneği

Bu arada LinkedIn’den bir dip not: LinkedIn, 10 Ocak 2022’den itibaren Avrupa Birliği’nde (AB) tüm Sponsorlu Mesajlaşma kampanyalarında yer hedeflemeyi durdurdu.

Linkedin Reklamlarının Dönüşümü Nasıl İzlenir?

Linkedin dönüşüm takibi, kullanıcıların reklamınızı görüntüledikten veya tıkladıktan sonra yaptığı işlemleri daha iyi anlayabilmeniz için ek raporlar sunar. Dönüşüm takibi raporunu görüntülemek için dönüşümler oluşturup bu dönüşümleri kampanyalara uygulayabilirsiniz.

Çevrimiçi dönüşümler, web sitenizde gerçekleştirilen işlemleri takip etmenize olanak tanır. Bunlar Site Etiketini (İçgörü Etiketi) ve görüntü pikselini içerir.

Site Etiketi

Dönüşümler, LinkedIn üyeleri web sitenizdeki sayfaları ziyaret ettiğinde sayılır. URL parametrelerini ayarlayarak hangi sayfa dönüşümlerinin sayıldığını tanımlayın.

Etiketi oluşturmak ve yönetmek oldukça kolaydır.

  1. Kampanya Yöneticisi’nde oturum açın.

  2. Hesaplar arasında geçiş yapmanız gerekirse sayfanın sol üst köşesindeki hesap adını tıklayın ve açılır menüden doğru hesap adını seçin.

  3. Sol kısımdaki menüden  Analiz’i  tıklayın, ardından Dönüşüm takibi’ni seçin.

  4. Dönüşüm Oluştur düğmesini tıklayın ve Çevrimiçi Dönüşüm’ü seçin.

  5. Dönüşümünüzü adlandırın. Bu ad, yalnızca Kampanya Yöneticisi’nde görünür.
  6. Ayarlarınızı girin:
    • Dönüşüm türünü seçin.
    • Dönüşümünüz için parasal bir değer seçin (isteğe bağlı).
    • Tıklama ve görüntüleme işlemleriniz için dönüşüm aralıklarını seçin.
    • Reklam etkileşimlerinizin dönüşümle nasıl ilişkilendirileceğini belirlemek için bir ilişkilendirme modeli seçin.
  7. Dönüşümleri takip etmek için Sonraki adım’ı tıklayıp kampanyaları seçin:

    • Dönüşüm işleminizi uygulamak istediğiniz kampanyaların yanındaki onay kutularını seçin. Yalnızca kampanyalara bağlı olan dönüşümler takip edilir.
    • Bir hesaptaki tüm kampanyalar, şu koşulların geçerli olması durumunda otomatik olarak bir dönüşümle ilişkilendirilir:
      • Daha önce oluşturduğunuz, etkin veya devre dışı olan tam olarak bir tane dönüşümünüz varsa.
      • Bu dönüşüm, henüz bir veya daha fazla kampanyaya eklenmemişse.
      • Bir hesap için ilk dönüşümü oluşturuyorsanız.
  8. Sonraki adım’ı tıklayıp dönüşümlerinizi nasıl takip etmek istediğinizi tanımlayın:

    • Dönüşüm takibi yönteminizi tanımlayın’ın altından Sayfa yükleme’nin yanındaki daireyi tıklayın.
    • Sayfa yüklendiğinde sayılması gereken dönüşümlerden URL’yi ekleyin.
      • URL’yi eklerken aşağıdaki URL parametreleri arasından seçim yapın:
        • Şununla başlayan: URL’nizin sonunda dinamik parametreler varsa bu kuralı uygulayın. Girdiğiniz URL ile başlayan site sayfalarını ziyaret eden üyelerin dönüşümleri sayılır.
        • Eşittir: Sitenizde tam olarak bu URL’yi ziyaret eden üyelerin dönüşümlerini saymak için kullanın.
        • İçerir: URL’de belirli anahtar kelimeler veya ifadeler içeren site sayfalarındaki dönüşümleri saymak için kullanın. “İçerir” seçeneğini kullanırken URL’nin tamamını eklemeniz gerekmez.
      • http:// ve https:// ifadelerini URL’ye eklemenize gerek yoktur. “www” ifadesini yalnızca, sitenizi ziyaret eden kullanıcı URL’nizde görebiliyorsa ekleyin.
      • Sayfa dönüşümlerinin sayılacağı sayfaları daraltmak için URL’nin altındaki + Ayrıca ekle’yi tıklayın.
        • Örnek: example.com ile başlayan ve teşekkür içeren bir URL’yi eşleştirin.
      • Dönüşümlerin sayılabildiği birden çok URL varsa + Yeni bir VEYA kuralı ekle’yi tıklayın.
        • Birden çok URL’ye yapılan ziyaretler için ayrı raporlara ihtiyacınız varsa birden çok dönüşüm oluşturmanız gerekir. Oluşturulan her dönüşümün raporlarını ayrı olarak görüntüleyebilirsiniz.
  9. Oluştur’u tıklayın.

Piksel

Dönüşümler, LinkedIn üyeleri web sitenizde işlem gerçekleştirdiğinde sayılır. Dönüşüm eylemi gerçekleştiğinde yüklenen, etkinliğe özel bir görüntü pikseli yükleyin.

  1. Kampanya Yöneticisi’nde oturum açın.

  2. Hesaplar arasında geçiş yapmanız gerekirse sayfanın sol üst köşesindeki hesap adını tıklayın ve açılır menüden doğru hesap adını seçin.

  3. Sol kısımdaki menüden  Analiz’i  tıklayın, ardından Dönüşüm takibi’ni seçin.

  4. Dönüşüm Oluştur düğmesini tıklayın ve Çevrimiçi Dönüşüm’ü seçin.

  5. Dönüşümünüzü adlandırın. Bu ad, yalnızca Kampanya Yöneticisi’nde görünür.
  6. Ayarlarınızı girin:
    • Dönüşüm türünü seçin.
    • Dönüşümünüz için parasal bir değer seçin (isteğe bağlı).
    • Tıklama ve görüntüleme işlemleriniz için dönüşüm aralıklarını seçin.
    • Reklam etkileşimlerinizin dönüşümle nasıl ilişkilendirileceğini belirlemek için bir ilişkilendirme modeli seçin.
  7. Dönüşümleri takip etmek için Sonraki adım’ı tıklayıp kampanyaları seçin:

    • Dönüşüm işleminizi uygulamak istediğiniz kampanyaların yanındaki onay kutularını seçin. Yalnızca kampanyalara bağlı olan dönüşümler takip edilir.
    • Bir hesaptaki tüm kampanyalar, şu koşulların geçerli olması durumunda otomatik olarak bir dönüşümle ilişkilendirilir:
      • Daha önce oluşturduğunuz, etkin veya devre dışı olan tam olarak bir tane dönüşümünüz varsa.
      • Bu dönüşüm, henüz bir veya daha fazla kampanyaya eklenmemişse.
      • Bir hesap için ilk dönüşümü oluşturuyorsanız.
  8. Sonraki adım’ı tıklayıp dönüşümlerinizi nasıl takip etmek istediğinizi tanımlayın:

    • Dönüşüm takibi yönteminizi tanımlayın’ın altından İçgörü Etiketi’ne göre doğruluğu daha düşük olan resim pikselini kullanın’ın yanındaki daireyi tıklayın.
    • Oluşturulan kodu kopyalamak için Kodu kopyala’yı tıklayın.
    • Oluşturulan kodun, dönüşümleri saymak istediğiniz işlem gerçekleştirildiğinde yüklemeye eklenmesi gerekir. Örneğin, sitenizdeki bir düğmeyi tıklayan kullanıcıların dönüşümlerini saymak istiyorsanız kodun, bu düğmeye tıklandığında yapılan yükleme işlemine eklenmesi gerekir.
  9. Oluştur’u tıklayın.

Linkedin Reklamlarının Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Linkedin

Hedef Kitle Optimizasyonu

Harekete geçme olasılığı en yüksek olan hedefleri belirlemenize ve bunların peşinden gitmenize yardımcı olması için aşağıdaki gibi bazı sorular sormanız gerekir:

  • Cinsiyet, konum ve dil gibi demografik bilgilerde hangi kitle benim hedefim?
  • Hedef kitlem hangi sektörde çalışıyor?
  • Bu kişiler genellikle alt yönetim mi yoksa üst yönetim mi?
  • Her pozisyon için işlerinde iki ila dört yıl kalıyorlar mı?
  • Rakip sayfamı Linkedin’de takip ediyorlar mı?
  • Bu pozisyondaki kişiler, şirketinin karar verme aşamasında etkili midir?

Tüm bu soruların yanıtlarını zaten biliyor olmalısınız. LinkedIn, B2B pazarlamacılara harika hedefleme seçenekleri sunar, ancak yalnızca demografinizin profesyonel tarafını gerçekten biliyorsanız, reklamlarınızın dönüşüm sağlamasına yardımcı olabilir. Kahvelerini nasıl içtiklerini bilmek Facebook için harika ama bugün LinkedIn’de onların üniversitede ne okuduklarını, hatta üniversiteye gidip gitmediklerini bilmeniz ve ilgili faktörleri hedefleme seçenekleri olarak seçmeniz gerekiyor.

Not: LinkedIn’de reklam vererek CEO’lardan çok daha fazlasını çekebilirsiniz. Birçok işletme, LinkedIn reklam hedeflemesinin yalnızca büyük oyuncuyu hedeflemek için harika olduğunu varsayar, ancak öyle değildir.

İş arayanlar veya daha az deneyime sahip daha düşük pozisyonlarda olanlar, hatta lise veya üniversiteden yeni mezun olanlar bile, LinkedIn reklamları için mükemmel hedefleme seçenekleridir.

Reklamlarınızı oluşturduktan sonra artık sorular sormayı ve hedef kitlenizi değiştirmeyi bırakmalısınız. Bakacağınız yer seçtiğiniz hedef kitlenin her bir parametresi ve bu her bir parametrenin hedefinizdeki dönüşüm oranıdır. Örneğin sağlık sektöründeki insanlar yüksek dönüşüm oranına, lojistik sektöründekiler düşük dönüşüm oranına sahipse hangisini pasife alacağınızı biliyorsunuz.

İçerik Optimizasyonu

LinkedIn, işletme sayfalarına ne hakkında yazmaları gerektiği konusunda rehberlik etmeye yardımcı olmak için İçerik Önerileri sunar. Bu konuda kalıpların dışında düşünün ve reklam başlıkları ve açıklamaları için trend olan konu fikirlerini kullanın.

İçerik Önerilerinin kullanımı son derece kolaydır ve gözünü diktiğiniz direktörleri ve CEO’ları bile hedefleyebilirsiniz.

Linkedin İçerik Önerileri

Hedeflediğiniz sektörü, konumu ve kıdemi seçmeniz yeterlidir; LinkedIn bu belirlenmiş filtreler için en son trend konuları oluşturacaktır.

Diğer performans pazarlama çalışmalarında olduğu gibi Linkedin reklamlarınızı bu bilgilerin ışığında oluşturmalı ve düşük dönüşüm getiren içeriklerinizi yeni denemeler için pasife almalısınız.

Etiketler:

Bu İçeriği Paylaş!

Bir Yorum

  1. Serdar Şubat 2023 at 22:54- Yanıtla

    İçerik Önerileri sekmesi bende boş çıkıyor. Daha doğrusu filtrelerden seçiyorum ama bulunamadı diyor.

Siz de fikrinizi belirtin