Google’ın sıralama faktörlerini bir liste yaptığımızda 150’den fazla madde çıkarabiliyoruz. Ancak bu 150’den fazla madde arasından pek de önemsenmeyen bir konuyu daha derinlemesine açmak istiyorum. Backlink almak önemli fakat Anchor Text yani linkin bağlanacağı çapa metni hakkında ne biliyoruz? SEO uzmanları açısından oldukça önemli olan Anchor Text Stratejisi hakkında her şey bu içerik içerisinde!
Anchor Text Nedir?
Anchor text ya da çapa metin, bir makale ya da yazı grubu içerisindeki tıklanabilir metinlere verilen isimdir. Bu metinler aynı web sitesindeki bir başka sayfaya gidebileceği gibi, başka bir web sitesine de gidebilir. Hatta javascript aracılığıyla bir işlevi tetikleyebilir. Genellikle altları çizilidir ve farklı bir renk ile yazılmış yazılardır.
Her web sitesi sahibi için her bir içerik hatta bu içeriğin her bir paragrafı değerlidir. Ancak kullanıcınıza doğru yerde sonlandırma hakkı vermelisiniz. Metnin yarısında sıkılıp bırakmasındansa, ona başka bir içeriğe geçebileceği şansları tanımalısınız. Bu başka bir web sitesine olsa dahi önemlidir. Google için 2023 yılı tamamen kullanıcı deneyimi odaklı bir yıl olacak ve muhtemelen algoritma güncellemelerini de bu yönde sıklaştıracaktır. Dolayısıyla bir kullanıcının bir web sitesini orta paragrafta terketmesi SEO’ya negatif etki ederken; bir kullanıcının orta paragrafta daha merak uyandırıcı bir şey görüp ona yönlenmesi daha pozitif ya da en azından nötr etki bırakabilecektir. Bu tabi ki kişisel görüşüm. Hatta bu durumu şöyle özetlemek gerekirse, içerik akıp giden bir otoyolken arada doğru çıkışlar için Anchor Text ile bağlantılar sunarız. Bu da kullanıcının varacağı yere yakın şekilde inmesine olanak tanır.
Genelde backlink olarak bilinen bu işlemde linki alan kadar veren de etki kazanıyor. Özellikle bir konu hakkında detaylı açıklamalarınızı başka bağlantılar ile desteklemeniz, kullanıcıların ve dolayısıyla Google’ın da hoşuna gidecektir.
Anchor Text SEO İçin Neden Bu Kadar Önemli?
Yukarıda biraz açıkladım ancak daha derine inmekte fayda var. Anchor text Google’ın 2012 yılında Google Penguin algoritmasını yayınlamasıyla daha da büyük bir önem kazandı. Bağlantıları hem ileri yönlü hem de bağlantı verilen siteden geriye dönük şekilde “ilgi, konu ve doğallık” gibi parametrelerle taramaya başladı. Google’ın bu algoritmasıyla birlikte sınırsız backlink sınırsız SEO tırmanışı algısı yıkıldı. Google bu algoritmanın duyurulmasıyla birlikte fazla backlink alan siteleri Aşırı Optimizasyon Cezası ya da bizim kullandığımız isimle Google Penguin Cezası ile cezalandırmaya başladı. Bu ceza SEO uzmanları arasında büyük bir infial yarattı. Ancak asıl büyük infial 2016 yılında duyurulacak Google Panda algoritması ve Google Panda Cezası olacaktı :) Madem bu konuyu açtık aralarındaki farkı basit bir grafikle anlatayım.
Düşük kalite linklerden kastım elbette diğer araçların metrikleriyle ölçebildiğimiz düşük kalite puanına ya da otoriteye sahip alınan linklerden bahsediyorum. Ancak düşük kalite sadece web sitesiyle alakalı değil. Antalya otelleri hakkındaki bir içerikten Kemer’deki bungalovunuz için backlink satın aldığınızda Google’ın bunu tespit etmesi oldukça zor. Ancak bir diyet makalesinden saç ekimi hizmetinizle alakalı anahtar kelime yerleştirerek web sitenize link çıkışı sağlatırsanız bunun elbette Penguin algoritmasında olumsuz bir karşılığı olacaktır.
Aşırı optimize Anchor Text’den de kastettiğim bir yazı içerisinde 3 tane aynı anahtar kelimeyle link verilmesi ya da birden fazla web sitesinde aynı anahtar kelimeyle sitenize çıkışların sağlanması aşırı optimizasyona neden olan hatalardan bir tanesi. Elbette bunun da sonu Penguin Cezası olacaktır.
Bu algoritma piyasaya ilk çıktığında bazı web uzmanları Google ile iyi geçinebilmek adına daha önce satın aldıkları linkleri temizleme yolunu seçti. Bazılarıysa geçmişe yönelik bir tarama yapılmayacağından emindi ya da SERP’te çok iyi konumda oldukları için gözardı etmek istediler. Ve tabi ki başaramadılar…
Her bir güncellemede (1.1, 1.2, 2.0, 2.1, 3.0 ve 4.0) arama sorgularının büyük bölümünden büyük web siteleri dahi etkilendi. Google burada algoritmasını akıllı bir şekilde yönetiyordu ve kaliteli ancak problemli sayılabilecek bağlantılara sahip web sitelerini cezalandırmaktan kaçındı. Ancak yine de etkilenen çok fazla site oldu. Bu konuda ayrıntılı bir kaynak: https://ignitevisibility.com/google-penguin-update/
Toparlamak gerekirse Anchor Text kullanımı SEO açısından oldukça önemli. Optimizasyon yaparken ceza da alabileceğiniz bu işlemlerde iyi bir stratejiyle başlamanız ve düzenli olarak web sitenize bağlantı veren sayfaları taramanız gerekiyor. Bu konuda size Google Web Master Tools (Google Search Console), Ahrefs, Semrush, Moz ve Majestic yardımcı olacaktır. Keşfettiğiniz kalitesiz bağlantıları mutlaka Google’a Disavow aracıyla bildirmeniz gerektiğini unutmayın.
Anchor Text Çeşitleri
Bir web sitesinin bir sayfasından diğerine ya da bir web sitesinden başka bir web sitesine bağlantı vermenin temelde 2 farklı yolu var. Bunlardan ilki metnin arkasına saklanan diğeri ise resmin arkasına saklanan bağlantılar. Metinler ise kendi arasında 6’ya ayrılıyor. Şimdi hepsine detaylıca bakalım.
Resim Bağlantısı
Resim olduğuna bakmayın; her resmin bir metni vardır. Biz bu metne alt etiketi diyoruz. Resmin alt etiketine ne yazdıysanız, bağlantıda kullanılan çapa metin de o olacaktır.
Örneğin yukarıdaki görselde alt=”Örnek Resim Bağlantısı” kullandım. Artık bu resme vereceğim bağlantıyı Google Örnek Resim Bağlantısı için referans gösterdiğim bir bağlantı olarak görecektir.
Metin Bağlantısı
Metin bağlantıları kullanım şekline göre kendi arasında 6’ya ayrılıyor. Burada aslında amaç ve uzunluk ön plana çıkıyor.
Direkt Bağlantı Metni
Eğer bir bağlantıyı herhangi bir kelime ya da kelime grubunun arkasına saklamazsak buna direkt bağlantı metni diyoruz. Yani buradaki Anchor Text bağlantının tam olarak kendisi oluyor. Örnek bağlantı aşağıda:
www.buraksenguloglu.com/kategori/seo
Genellikle SEO açısından etkisi çok düşüktür. Ancak git gide bu tür bağlantıların da önemi artıyor. Çünkü Google’ın algoritmaları ve yapay zekası artık içeriğin (sayfanın) tamamına bakarak o bağlantının oraya hangi amaçla koyulmuş olabileceğini tahmin edebiliyor. Yine de siz siz olun; bağlantıyı, bağlantının neyle alakalı olduğunu belirten bir metne ya da görsele verin.
Tam Eşleşen Bağlantı Metni
Tanıtım yazısı satın alanların sıklıkla başvurduğu bu bağlantı yöntemi aslında bir kaç yıl öncesine kadar en çok etki eden bağlantıların başında geliyordu. Ancak Google artık aşırı optimizasyon maşasını burada da gösteriyor ve ekliyor: Diğer bağlantılarla karıştırarak homojen bir link inşaası kurun! Tabi ki bunu Google söylemiyor ancak biz bunu anlıyoruz :)
Örnek vermek gerekirse “… kurduktan sonra SEO Nasıl Yapılır konusuna göz atmanız gerekir.”
Kısmen Eşleşen Bağlantı Metni
Son zamanlarda takip ettiğim popüler SEO uzmanları bu bağlantı yöntemini tercih ediyorlar. Bu bağlantıda anahtar kelimeniz kısmen (Google Ads terimi ile “Sıralı”) eşleşmesi gerekiyor. Buradaki temel amaç hem kullanıcıyı harekete geçirici bir mesajla bağlantı vermek hem de Google’a bağlantı ile içeriğim alakasındaki ilişkiyi gösterebilmek. Tabi ki 7-8 kelimelik cümleye varacak kelime gruplarından kaçınmanız gerekir.
Basit bir örnekle açıklamak gerekirse “… kurduktan sonra SEO’ya nasıl başlarım ismindeki içeriğime göz atın tavsiyesi veriyorum.”
Markalı Bağlantı Metni
Google Ads ve Merchant Center gibi uygulamalarda markalı (branded) arama sorguları ile elbette karşılaşmışsınızdır. Yani Google markaları tanıyor ve biliyor. Örnek vermek gerekirse filtre kahve bir markasız arama sorgusuyken Starbucks filtre kahve markalı bir arama sorgusu. Eğer siz de bağlantılarınızda marka kullanırsanız, yüksek kalitede web sitelerine bağlantılar ürettiğiniz anlamına gelir. Bu bağlantı türünde Google markayı tanıyor ve güveniyorsa; buna ek olarak eğer içeriğinizi de alakalı bulup beğendiyse SEO konusunda çok büyük katkı alacaksınızdır.
Yukarıdaki örnek teknik olarak bir markalı anahtar kelime olmasa da spam link vermemek adına görselle anlatmak istedim.
Genel Bağlantı Metni
Bu Anchor Text türü ise istemsiz olarak en çok kullanılanların başında geliyor. Örnek olarak “Devamını Oku” ya da “Tıkla” gibi genel metinleri verebilirim. Bu genel metinlerin arkasından farklı farklı bağlantı metinleri kullanılır. O içerik için anlamlı olsa da sitenizin geneline baktığınızda 15 farklı siteye “TIKLA” metniyle bağlantı vermiş olabilirsiniz. Bundan kesinlikle kaçınmalısınız.
Semantik Bağlantı Metni
2019 yılından beri popüler olarak kullanılan Semantik bağlantılar da Anchor Text türlerinden birisi olarak biliniyor. Bunun örneği biraz karışık olacak ama önce Google’dan bir semantic data almamız gerekiyor.
Artık elimizde bir data var. LSI (Latent Semantic Indexing yani Gizli Semantik İndeksleme) anahtar kelimelerle Google’ın daha iyi tarayabileceği ve doğrudan Semantic sorguların karşılığında ilgili sayfanızı indeksleyebileceği bağlantılar oluşturabilirsiniz. Ancak bu konuda aksini düşünenler de var. Örneğin Backlinko’nun makalesine göre Google semantik yapıdan daha çok içeriğin tamamına odaklanan bir algoritma kullanıyor ve kendisi long-tail yani uzun kuyruklu anahtar kelimeler çıkararak indeksiliyor. Yine aynı makalede bir Google temsilcisi “LSI anahtar kelimeler diye bir şey yok, size kim aksini söylüyorsa yanılıyor, üzgünüm” yazdığı tweet’in de ekran görüntüsü mevcut. Daha fazlası için Backlinko LSI nedir? yazısını okuyabilirsiniz.
Anchor Text Stratejisi
Buraya kadar Anchor Text yani Çapa Metinler hakkında sanıyorum ki her şeyi öğrendik. Artık bir kaç stratejiden bahsetmenin zamanı geldi!
SEO’yu yeniden keşfetmeye gerek yok; Ahrefs’in önerisiyle başlayabiliriz.
Ahrefs’e göre link yapınız çok doğal ve homojen olmalı.
- Anahtar kelimenizle tamamen eşleşen bağlantı
- LSI yani Gizli Semantik İndeksleme sorgusuna uygun bir Anchor Text ile bağlantı
- Anahtar kelimenizi de içeren bir başlık etiketi ile bağlantı
- Web sitenizin adıyla bağlantı
- Web sitenizin url’si ile bağlantı
- Genel bağlantılar
- Kısmen eşleşen bağlantılar
- Yazarın adıyla bağlantılar
- Resim bağlantıları (alt etikette Anchor Text)
Aslında Ahrefs’in verdiği önerilerden yazarın adıyla verilmiş bağlantı dışındaki hepsinden bu içerik içerisinde bahsettik. Yazarın adı konusunda bazı çekincelerim var.
Eğer siz de bağlantılarınızı yukarıdaki gibi bir şema ile hazırlar, her bir yuvarlağın içerisinde stratejik anahtar kelimelerinizi listeler ve son olarak kaçar adet bağlantı elde etmeniz gerektiğini not düşerseniz çok iyi sonuçlar alacaksınızdır. Elbette o bağlantıları elde etmek için Google önermese de para ödemeniz gerekecektir. Ancak burada bağlantıdan öte tanıtıma para ödemeniz ve bağlantının oldukça doğal gözükmesi gerekiyor. tam eşleşen, sıralı eşleşen ve kısmen eşleşen Anchor Text kullanımına dikkat etmeniz. Bu konuda yine Ahrefs’in harika bir Anchor Text Araştırması yazısı mevcut. Bu araştırmada Ahrefs, farklı varyasyonlardaki Anchor Text’lerin korelasyonunu test ediyor.
Bir başka önerim ise bağlantıları aldığınız yerle aranızdaki uyum. Konu, otorite, dil, konum ve çok daha fazlası… Hepsine ayrı ayrı değinemeyeceğim ancak bir kaç madde ile örneklendireyim:
- Türkçe yemek tarifi konulu bir web siteniz varsa Almanca yemek tarifi konulu bir web sitesinden bağlantı almayın.
- Henüz 7 alan adı otoritesine sahip bir web siteniz varsa 85 alan adı otoritesine sahip bir .EDU web sitesinden bağlantı almayın.
- Yemek tarifi konulu bir web siteniz varsa eğitim konulu bir web sitesinden bağlantı almayın.
- Konular, konumlar ve dil uygun olsa da yemek tarifi konulu bir web siteniz için para kazanmak anahtar kelimesinden bağlantı almayın.
Örnekler çoğaltılabilir ancak burada dikkat çekmek istediğim konu, en başta bunları yapmayın. İleriki dönemlerde tabi ki Almanca bir web sitesinden link almanız normal gözükebilir. Çünkü artık büyüdünüz ve Almanlar çeviri kullanarak web sitenizden faydalanıyor. Ya da ileride yüksek alan adı otoritesine sahip bir .EDU web sitesinden bağlantı alabilirsiniz çünkü içerikleriniz artık akademik kaynak olarak gösterilebiliyor. Burada bahsettiğim zamana yaydığınız kurgunuz ve şemanız.
Üçüncü strateji ise tabi ki bağlantılarınızı takip etmeniz ve en az takip ettiğiniz kadar da test etmeniz olacaktır. Hatta bu konuda Anchor Text öneren yazılımlar da mevcut. Ancak Türkçe diliyle çalışabileni henüz bulamadığım için buraya ekleyemedim.
Genellikle ben Moz üzerinden takip ediyorum. Yukarıda gördüğünüz ekran görüntüsünde blog sitem için bazı Anchor Text örneklerini görebilirsiniz. Markalı Bağlantı, Direkt Bağlantı, Genel Bağlantı ve Tam Eşleşen Bağlantı gibi örnekleri inceleyebilirsiniz. Siz de Moz üzerinden kendi web sitenizi mutlaka incelemelisiniz. No Anchor Text ise bir profil bağlantısı.
Toparlayacak olursam, Anchor Text başlı başına büyük bir SEO konusu ve mutlaka üzerine düşülmesi gereken konuların başında geliyor. Yapınızı çok iyi kurmalı ve yazarak/çizerek çalışmanız gerekiyor. Aslında bu konu bile neden Hazır SEO Paketleri satın almamanız gerektiğini açıklıyor.
LSI konusunu biraz daha açabilir misiniz? Ben biraz araştırdım ama kaynaklar hep İngilizce.
Bu konuya Semantik SEO yazısı içerisinde gireceğim.