Google, Yandex ve Bing gibi arama motorlarında herhangi bir kelime ya da kelime grubu aradığınızda kaç tane sonuca tıklıyorsunuz? Genelde düşük rekabetli kelimelerde ilk sayfada çıkan bir kaç sonuca; yüksek rekabetli kelimelerde ile en fazla ilk 2 sayfaya göz atıyorsunuz değil mi? Peki siteler nasıl bu sıralamaları alıyor hiç düşündünüz mü? Tabi ki SEO ile! Merak edenler için en baştan açıklayayım; SEO açılımı Search Engine Optimization yani arama motoru optimizasyonudur ve en basit tabirle bir web sitesinin arama motorlarına göre optimize edilmesi anlamını taşır. SEO terimleri ve çok daha fazlasını bu içerik içerisinde bulabilirsiniz.

SEO Nedir?

Daha önce aşağıda yer vereceğim rehberde de açıkladığım gibi, SEO teknik olarak herhangi bir dijital içeriğin arama motorlarına uyum sağlaması ve en uygun hale getirilmesi amacı güdülse de, SEO’nun kapsamı çok daha fazladır. Kaliteli içerik, doğru strateji, verimli bağlantılar ve yönetilebilir yazılım ile arama motorlarına en uygun hale getirilen yani optimize edilen içerikler, Google gibi arama motorlarında üst sıralara çıkar.

Yalnız burada değinmek istediğim bir nokta var; bir metnin optimize edilmesinden bahsetmiyorum. Yazılımıyla, metinleriyle, görselleriyle ve giden-gelen bağlantılarıyla bir içerikler bütününün her yönden arama motorlarına uyacak şekilde optimize edilmesinden bahsediyorum.

https://buraksenguloglu.com/seo-yapmaya-nereden-baslanmali

SEO Açılımı Nedir?

SEO açılımı Search Engine Optimization olup Türkçe olarak Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir.

SEO İşlemleri Nelerdir?

Gerçekleştirilen SEO işlemlerini genelde dijital pazarlama uzmanı olan insanlar 3’e ya da 4’e ayırır. Ancak ben temelde 2’ye ayırmayı tercih ediyorum. İç SEO ve Dış SEO olarak ayırıp projelendirmek çok daha rahat oluyor. Bunlara ek olarak Local SEO vb. isimlendirmelerle daha fazla ayrıştıranlar da var.

İç SEO İşlemleri

Web sitemizin içerisinde yaptığımız her şey İç SEO İşlemlerini oluşturmakta. Buradaki temel amaç, arama motoruna ait bir örümcek siteyi tararken kendisini rahat hissetmesi. Hatta daha da basite indirgemek gerekirse, İç SEO İşlemlerinin tamamı arama motorlarının sitemizi daha iyi ve daha kolay anlayabilmesi için yapılan işlemlerdir.

Bunların başında içeriklerin doğru sınıflandırılması ve kategorizasyonu, hiyerarşik başlıklarla akışın sağlanması, odak anahtar kelime kullanımı, görsel alt niteliklerinin doğru girilmesi, web site hızının iyileştirilmesi, CLS değerinin düşürülmesi, iç linkleme ve menü dolaşımı yapılarının doğru çalışması gibi unsurlar gelmektedir.

Dış SEO İşlemleri

Temelinde web sitemizin haricindeki web varlıklarıyla olan ilişkisinin kurulduğu Dış SEO İşlemleri, harici sitelerden bağlantı alma, sosyal medyada paylaşılma, çeşitli kaynaklarda kaynak olarak gösterilme gibi işlerden oluşmaktadır.

SEO Terimleri

SEO uzmanlarının ve ajansların kullandığı bazı terimleri aşağıda bulabilirsiniz. Burada bulunan terimleri zamanla güncelleyeceğim.

Backlink

SEO terimleri arasında zirvede yer alan backlink, bir siteden başka bir siteye verilen bağlantılara verilir. Buradaki amaç link veren sitenin, bağlantıyı karşılayan siteye referans olmasıdır. Fazla referans + kaliteli referans = başarılı backlink çalışması! Bu çalışmaya bazı çevrelerce link building de denmekte. Ancak site içi link inşaası ve site dışı link inşası olarak 2’ye ayrıldığından dolayı sadece backlink için bu terimi kullanmak yanlış olacaktır.

DA-PA

SEO terimleri içerisinde en sık kullanılan araçlardan MOZ’un en önemli 2 metriği DA ve PA açılımı Domain Authority (Alan Adı Otoritesi) ve Page Authority (Sayfa Otoritesi) anlamına gelmektedir. Web üzerindeki her şeyin ama her şeyin bir otoritesi vardır. Hatta buna Tiktok sayfalarınız, Instagram profilleriniz ve Facebook gruplarınız da dahil! Daha önceki SEO Nasıl Yapılır? yazımda bu konuya şu şekilde değinmiştim:

Web sitelerinin genel olarak otoritesi 2’ye ayrılır. Sayfa otoritesi, genelde PA kısaltmasıyla Page Authority olarak adlandırılır ve sitenizin iç sayfalarının kendi başına otorite değeridir. Alan adı otoritesi ise DA kısaltmasıyla Domain Authority olarak adlandırılır ve alan adınızın tek başına otorite değerini ifade eder. Ahrefs, Moz ve Majestic en çok kullanılan otorite/puanlama araçlarıdır.

DA ve PA terimlerini hayatımıza sokan site ise Moz’dur. Başka bir puanlamaya örnek vermek gerekirse; Majestic firması Trust Flow ve Citation Flow tanımını kullanır ve buna göre siteleri derecelendirir.

Alan Adı Otoritesi için kaynak: https://moz.com/learn/seo/domain-authority

Metatag

Web sitesini arama motorlarına tanıtmak için kullandığımız ve “meta” etiketini alan HTML kodlara Metatag demekteyiz. Bu kodlarla web sitesinin başlığını, konusunu, içeriğini, ürünler hakkında bilgileri ve çok daha fazlasını arama motorlarına indekslemesi ya da farklı araçlarda kullanması için verebiliyoruz.

On-Page SEO

Landing Page yani Karşılama sayfasında gerçekleştirilen tüm arama motoru optimizasyon işlemlerine verilen genel isimdir. Anahtar kelime iyileştirmesi, başlık hiyerarşisinin düzeltilmesi, CLS değerinin düşürülmesi, açılış süresinin hızlandırılması ve resimlerin standartlara uygun şekilde konumlandırılması gibi teknik iyileştirmelerin bütünüdür. On-Page SEO, Off-Page SEO ve Teknik SEO kavramları ile birlikte yapılış lokasyonuna göre SEO terimleri arasındadır.

Outlink

Web sitenizden dışarıya verdiğiniz tüm linklere verilen isimdir. Genelde <a href =”https://buraksenguloglu.com”>Kişisel Blog</a> yapısıyla kullanılsa da rel=”nofollow” ve
rel=”sponsored” gibi düzenlenebilmektedir.

Pagerank

Google tarafından 2014 yılına kadar kullanılan bir sayfa derecelendirme sistemiydi. Ağırlıklı olarak backlink değeri ve sayısıyla orantılı olan sistem, içerik kalitesini ve bağlantı veren siteyle olan uyumunu da umursuyordu. Günümüzde etkisi olmayan algoritma, 0 ile 10 arasında puan veriyordu. Bu nedenle eski ilanlarda PR7 siteden tanıtım yazısı metnini görebilirsiniz.

Pagespeed

Pagespeed aracı, Google için 2021 ve 2022 yıllarında en önemli araçlardan bir tanesi oldu. İlk olarak sayfa hızını git gide önemsemeye başlayan Google, sayfa deneyimi adını verdiği yeni metriklerle web sitesinin sadece hızını değil, kullanıcı açısından deneyimini de denetlemeye başladı. Örneğin Pagespeed, CLS değerini kontrol ederek web sitesi sahiplerine düzeltme uyarısı vermeye başladı. Son güncellemelerle birlikte artık gerçek kullanıcı deneyimini de ölçmeye başlayan Pagespeed, arka tarafta SEO’ya en büyük katkı sağlayan araçlardan bir tanesi olarak göze çarpıyor. Pagespeed, SEO terimleri arasında en sık güncellenen ve yine bir kaç maddede olduğu gibi yazılımı ilgilendiren terimlerdendir.

Robots.txt

SEO terimleri arasında yazılımı da ilgilendiren ve sunucunuzun ana dizinine konumlandıracağınız bir metin belgesi ile arama motorlarının hangi sayfaya girip hangi sayfaya girmeyeceğine karar verebilirsiniz. Robot.txt ile karıştırılan en önemli nokta, Robot.txt dosyasına eklediğiniz url Google’da listelenebilir. Eğer Google’da listelenmemesini istiyorsanız noindex olarak işaretlemelisiniz.

Sandbox

Özellikle SEO uzmanları ile müşteriler arasında gerilime neden olan, yeni bir web sitesinin 6 ila 8 ay arasında SERP (Search Engine Result Page yani Arama Motoru Sonuçları Sayfası) içerisinde düşük sıralamalarla listelenmesi ve bu süre zarfında web sitesinin oturmasını sağlayan algoritmik sürece Google Sandbox denilmekte. Sandbox içerisinde olan bir site eğer sektöründe tek değilse, ne kadar kaliteli referanslara, backlinklere, kaliteli içeriklere ve organik trafiğe sahip olursa olsun bir yere kadar gelebilmekte ve -genellikle- ilk sırayı alamamaktadır. Sandbox süreci biter bitmez ise ilk 6-8 ay arasındaki emeğinin karşılığını ani SERP yükselişiyle tamamlamaktadır.

Burada Bing ve Yandex için ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Bu 2 arama motoru da Sandbox filtresine sahip değil. Yani otoriter bir web siteniz varsa ve bu 2 arama motorunun botları sitenizi tamamen tarayıp indekslediyse artık üst sıralarda yer alabilirsiniz.

Bir dip not işletmelere önermek istiyorum. Web sitenizi açar açmaz bir SEO Uzmanı ile çalışmanızı ve 6-8 ay arasında sabırla beklemenizi tavsiye ederim. Eğer bu ilk 6-8 ay arasında yanlış işlemlere maruz bırakır ve ardından bir SEO Uzmanı ile çalışmaya başlarsanız size 2 ila 3 kat daha fazla maliyet olarak geri dönecektir.

Spam

Google Manuel Spam olarak da geçen bu terim aslında çok uzun süredir hayatımızda. Google arama sonuçlarını doğrudan ilgilendiren ve -haliyle- trafiği de yerle yeksan eden bu minik ceza son zamanlarda bir çok web sitesinin başına gelmeye başladı.

SEO süreci oldukça geniş ve kapsamlı bir işlemler bütünüdür. Burada gerçekleştireceğiniz bir hata ya da rakiplerinizin sizin üzerinizde gerçekleştirdiği işlemler Spam cezası almanıza neden olabilir. Örneğin görünmez link diye tabir edilen, beyaz renk yazı ile çeşitli sitelerden backlink almanız cezaya neden olabilir. Başka sitelerden çeşitli botlar ya da manuel yöntemlerle içerik çekmeniz Manuel Spam Cezası almanıza neden olan bir başka nedendir.

Tanıtım Yazısı

Adından da anlaşılacağı gibi web sitenizi, hizmetinizi, ürünlerinizi ya da işletmenizi tanıtan, tanıtırken de seçtiğiniz anahtar kelimelerin arkasından nofollow, dofollow ya da sponsored olarak bağlantı verilen makalelere tanıtım yazısı denir. Günümüzde bu kadar popüler olmasındaki sebep iyi bir SEO yapılandırması için footer bağlantıların öneminin azalması (hala indekslemede büyük katkısı var) ve alakasız sitelerden ya da içeriklerden aldığınız bağlantıların öneminin kalmaması olarak açıklanabilir.

Tanıtım yazılarını artık web sitenizle alakalı konularda yazılmış içeriklerin yanı sıra web sitenizi gerçekten referans  gösterebilecek web sitelerinden satın almanız ya da doğal yollarla elde etmeniz gerekmektedir. Örneğin bir otel web sitesi için önerim Turizm Haberleri yazan bir web sitesinden tanıtım yazısı alınması olacaktır. Bu tanıtım yazısı içerisinde yer vereceğiniz bağlantıları ve bu bağlantıların yerleştirileceği anahtar kelimeleri ise iyi analiz etmeniz gerekmektedir. Özellikle long-tail anahtar kelimelerde gerçekleştireceğiniz bir çalışma size maliyet/performans oranında büyük avantaj sağlayacaktır.

Temel olarak tanıtım yazısı çalışması doğru yapıldığında Alexa sıralamasının düşmesi (2022 yılının Mayıs ayından itibaren geçersiz), otorite değerlerinizin yükselmesi (Moz’da DA ve PA, Majestic’te TF ve CF vb.), arama sonuçlarında yükselmeniz gibi sonuçlar alabilirsiniz.

Son zamanlarda nofollow linklerin katkısından da bahsediliyor. Hatta dofollow ve nofollow arasında teknik açıdan bir fark kalmadığına dair blog yazıları da mevcut. Ancak ben hala 1 dofollow linke 10 nofollow link oranının iyi olacağı kanaatindeyim.

Tanıtım yazıları iyi bir şekilde planlanmalıdır. Örneğin 1 yıl içerisinde çeşitli oranlara bölünmeli ve buna göre çalışma gerçekleştirilmelidir. Ocak ayında 5 tanıtım yazısı, Şubat ayında 4 tanıtım yazısı, Mart ayında 3 tanıtım yazısı şeklinde azaltarak çalışmalarınızı başlatıp Eylül ayından itibaren tekrar sayıyı aritmetik olarak yükseltebilirsiniz. Burada önemli olan doğal görünüm…

Ekleme: Asla paket tanıtım yazısı satın almanızı tavsiye etmiyorum. Özellikle içeriğini bilmediğiniz 10 Google News Siteden Tanıtım + 1000 Backlink gibi paketler faydadan çok zarar verecektir.

Trustrank

Trustrank temel olarak web sitelerini spam sitelerden ayırmaya yarayan, güvenilirlik ve kalite üzerine kurulmuş bir bağlantı tarama algoritmasıdır. Yahoo tarafından geliştirilen ve sahiplenen bu algoritmanın şu an Google da dahil bir çok arama motorunu da etkilediğini söyleyebilirim. Trustrank temel olarak güvenilir ve kaliteli içeriklere sahip olan bir site yine kendisi gibi güvenilir ve kaliteli içeriklere sahip sitelere referans olacaktır mantığıyla işleyen yarı otomatik bir algoritmaya sahiptir. SEO terimleri arasında az sıklıkta kendisine yer olsa da gerçek SEO uzmanları için en önemli metriklerden birisidir.

Etiketler:

Bu İçeriği Paylaş!

Bir Yorum

  1. Murat Altuntaş Eylül 2022 at 17:38- Yanıtla

    Çok faydalı bilgiler çok teşekkürler

Siz de fikrinizi belirtin