Sosyal medya içerik stratejisi, bir marka veya organizasyonun sosyal medya platformları üzerinde paylaşacağı içeriklerin nasıl oluşturulacağı, hangi amaçlar doğrultusunda yayınlanacağı ve hedef kitlenin nasıl etkileşimde bulunacağı konularının belirlenmesi açısından oldukça önemlidir.

Başarılı bir sosyal medya içerik stratejisi oluşturmak için öncelikle markanın veya organizasyonun amaçlarını belirlemek gerekir. Bu amaçlar, marka bilinirliğini artırmak, müşteri sadakatini sağlamak, satışları artırmak veya müşteri memnuniyetini sağlamak gibi olabilir. Daha sonra hedef kitlenin belirlenmesi gerekir. Hangi yaş grubuna ve cinsiyete sahip insanları hedeflediğinizi ve hangi sosyal medya platformlarını kullandıklarını bilmek, içeriklerinizi oluştururken yol gösterici olacaktır.

Sosyal Medya İçerik Stratejisi Nedir?

Sosyal medya içerik stratejisi, sosyal medyada son kullanıcıya ulaşan tüm işlemleri kapsayan bir rehberdir. Diğer tüm rehberler gibi önceden oluşturulur ve sürece girildiğinde bu rehbere %100 uymanız gerekir. Sosyal medyadan yatırım getirisi (ROI) sağlamak için hedeflerinize nasıl varacağınızı değil nasıl gideceğinizi anlatan önemli bir rehberdir.

Hedeflerinize ulaşmak için hangi formatta, hangi açıklama metinleriyle ve hangi sıklıkla gönderi paylaşacağınızı söyleyen bu rehber, hedefinize ulaşmanın en kolay yolu olacaktır. Eğer rehbersiz bu yola çıkarsanız, marka bilinirliğinizi ya da satış hacminizi büyütmek için sosyal medyadaki etkinliğinizi kullanmak işe yaramayacak kadar rastgele veya dağınık olabilir.

Sosyal Medya Güvenilirlik

Örneğin hedefini ve dikkatini fazla dağıtmamış olan Maxx Royal otellerinin Instagram hesabını inceleyelim. Yalnızca 2 oteli olan Maxx Royal Hotels, 30’dan fazla otele sahip Rixos Hotels resmi Instagram hesabından çok daha fazla sayıda takipçiye sahip. Buradaki farkın asıl sebebi stratejiler. Yazının devamında da üzerine maddeler halinde değineceğimiz üzere; Maxx Royal grubu dergilerde ve bu dergilerin sosyal medya hesaplarında (Birleşik Krallık ve Rusya ağırlıklı) ismini duyururken Rixos sponsorlu içerikleri, ALL gibi sadakat programlarını ve acentalar aracılığıyla duyurulmayı strateji olarak benimsemiş.

Ancak asıl takipçi sayısı farkını oluşturan sebep Rixos Hotels’in -neredeyse- her bir oteli için ayrı Instagram profiline sahip olması gösterilebilir. Rixos Premium Belek 303.000, Rixos Premium Dubai JBR 196.000 ve Rixos Pera İstanbul ise 15.000 takipçiye sahip. Bu da doğrudan stratejiden tam bağımsız olmasa da otellerin konumu ve popülaritesi ile ilgili olduğu sonucunu ortaya koyuyor.

Sosyal Medya İçerik Stratejisi Örnekleri

1.000.000 ve üzeri takipçiye sahip işletme hesaplarının %99’unun bir içerik stratejisine sahip olduğunu biliyor muydunuz? Sosyal medya içerik stratejinizi kurmadan önce, sizinle aynı kulvarda yarışan markaların ya da organizasyonların sosyal medya hesaplarını incelemek ve notlar almak işlerinizi kolaylaştıracaktır. Genelde ortada başarılı bir yöntem varsa ve sıfırdan yeni bir yöntem geliştirecek kadar bütçem yoksa “Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok, başarısı kanıtlanmış yöntemi alalım ve çalışan sistemi bozmayalım” görüşünü ortaya atarım.

Sosyal Medya İçerik Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Başarılı bir sosyal medya içerik stratejisi oluşturmak, markanız veya organizasyonunuz için önemli bir yatırımdır. İçerik stratejinizi 8 adımda oluşturmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Markanız İçin Hedefi Belirleyin

Başarılı bir sosyal medya içerik pazarlama stratejisi oluşturmak için hedeflerinizi belirlemek önemlidir. Bir veya iki hedef belirleyerek başlamak, çalışmalarınızı odaklandırmanıza ve eylemlerinizi yönlendirmeye yardımcı olur, böylece önemli olmayan şeylerle vakit kaybetmezsiniz. Örneğin, sosyal medya içerik pazarlama hedeflerinizden birinin web sitenize daha fazla trafik çekmek olması durumunda, beğeniler ve paylaşımlar gibi metrikler sizin için çok da önemli olmayacaktır. Bunun yerine, tıklama oranlarınıza ve sosyal medyadan web sitenize gerçekleşecek trafiği önemseyeceksiniz. Bu da odak noktanızı daha belirgin kılar ve hedefi göremeyen rakiplerinize kıyasla öne geçmenizi sağlar.

Aşağıdan Türkiye’de sıklıkla tercih edilen sosyal medya içeriği pazarlama hedeflerine göz atabilirsiniz.

  1. Web Trafiği: İçeriklerinizi CTA’ler ile (Harekete Geçirme Çağrılarıyla) tasarlayın ve bağlantılar oluşturun. Takipçileriniz dışındaki diğer platform kullanıcılarına ulaşın.
  2. Marka Bilinirliği: Takipçilerinizi takip edin, paylaşımlar/bahsetmeler gönderin ve influencerlar ile çalışın. Takipçi sayınızı arttırmak için kitlenize nedenler sunun.
  3. Potansiyel Müşteri: Sosyal medyada lead edinebileceğiniz içeriklere odaklanın; potansiyel müşteri listenizde bulunan kayıtların sayılarını ölçün.
  4. Etkileşim: Her gönderi için beğeniler, yorumlar ve paylaşımlara dikkat edin. Daha özgün ve trendlere uygun içeriklere odaklanın. Takipçilerinize etkileşimde bulunmaları için bir sebep verin.
  5. Satış: Dönüşüm oranınızı arttıracak ürün yerleştirmeleri, influencer yönlendirmeleri ve bağlantılı hızlı tüketilebilir içerikler oluşturun. Takipçileriniz ya da platformdaki diğer insanlar tarafından en hızlı şekilde satış akışını oluşturun.
  6. Güvenilirlik: Ürünlerinizi pazarlamak yerine markanızı ve müşterilerinizin deneyimini pazarlamaya odaklanın. Takipçilerinizi olumlu deneyimler ve rakamlar üzerinden tatmin edin.

Platform Seçimi

Yazımın giriş kısmında da belirttiğim gibi; seçeceğiniz platformu trendler değil, hedefleriniz belirler. Evet Instagram oldukça popüler bir platform ancak görüyoruz ki eğitim sektöründeki markalar Linkedin gibi platformlarda daha fazla başarı sağlıyor. Bu konuyu örnekleyerek biraz daha açmak istiyorum.

Markanız için ana hedefi belirledikten sonra bu hedefi gerçekleştirebileceğiniz platform ya da platformlara ihtiyacınız var. Örneğin potansiyel müşteri hedefini seçmiş bir online dil eğitimi markası için sosyal medya seçimi, insanların geleceğini düşünebilecekleri, şekillendirebilecekleri ve kararlar alabilecekleri Linkedin platformu en doğru seçim olacaktır.

Nasıl seçim yapacağınızı bilmiyorsanız en etkili yöntem tabi ki rakiplerinizi gözlemlemek olacaktır. Örneğin ben bir otele sahipsem Rixos Hotels markasının tüm sosyal medya hesaplarını incelerim ve hangisinden başlayacağıma bu şekilde karar veririm.

2023 itibariyle en popüler 10 sosyal medya platformunu aşağıda bulabilirsiniz:

Facebook

Aylık Aktif Kullanıcı Sayısı: 3.000.000.000+

Ortalama Günlük Harcanan Süre: 30 Dakika

En Yüksek Kullanıcıya Sahip Yaş Aralığı: 25-34

Kimler Kullanmalı: Küçük İşletmeler, Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşlar, Oyun Sektörü

Facebook’un en büyük avantajı işletmelere ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yönelik sunduğu çözümler olarak göze çarpıyor. İşletmeler (gerçek mekânda hizmet veren kuruluşlar) için sayfa yönetimi, adres tarifi ve kullanıcı yorumları sunarken, özellikle oyun sektöründeki firmalar için de Facebook Grupları öne çıkıyor.

Ülkemizde eski popülaritesine sahip olmasa da Facebook tüm dünyanın aksine ülkemizde orta yaş ve sonrasında hala yüksek oranda kullanılmakta. Dolayısıyla “kimler kullanmalı” alanında belirttiğim işletmeler dışında Emlak İlanı ve İkinci El Oto Alış-Satış siteleri gibi daha büyük ölçekli markalar tarafından da tercih edilmekte.

TikTok

Aylık Aktif Kullanıcı Sayısı: 1.000.000.000+

Ortalama Günlük Harcanan Süre: 89 Dakika

En Yüksek Kullanıcıya Sahip Yaş Aralığı: 18-29

Kimler Kullanmalı: Tüm Türden İşletmeler ve Organizasyonlar

Tiktok ülkemizde kullanıcı sayısını en hızlı arttıran platformlardan birisi. Özellikle 2022 yılında bir çok marka inadını kırarak Tiktok platformunda markalarını temsil edecek hesapları oluşturmaya başladılar ve bu alanda influencer’lar ile iş birliğine gittiler.

Instagram

Aylık Aktif Kullanıcı Sayısı: 2.000.000.000+

Ortalama Günlük Harcanan Süre: 30 Dakika

En Yüksek Kullanıcıya Sahip Yaş Aralığı: 25-34

Kimler Kullanmalı: Tüm Türden İşletmeler ve Organizasyonlar

Instagram günümüzde tüm demografik kitlelere hitap eden bir sosyal medya platformu halini aldı. Bir iş makinesi de bir kışlık kombin de aynı etkileşimi alabilmekteler. Özellikle Instagram’ın rakiplerini sıkı takibiyle Story (Snapchat) ve Reels (Tiktok) gibi formatları da bünyesine eklemesiyle kullanan kitlede ciddi bir artış oldu.

Instagram’da bir içerik için kullanıcıların ayırdığı süre Twitter, Facebook ve Linkedin’e göre epey az. Toplam günlük kullanım süresi 30 dakikanın üzerinde olsa da, Twitter’da bir flood’a harcanan süre ya da Linkedin’de bir makaleye harcanan süre kadar içerik süresi bulunmuyor. Bu nedenle ilk anda ilgiyi çekebilen ve hızlı tüketilebilen içerikler oluşturmanızı öneriyoruz.

Instagram birden fazla içerik türüne sahip olduğu için yazının devamında bahsedeceğim Sosyal Medya Takvimi planlamanızda tüm içerik türlerine belirli sayıda yer vermenizi tavsiye ediyorum.

YouTube

Aylık Aktif Kullanıcı Sayısı: 2.000.000.000+

Ortalama Günlük Harcanan Süre: 46 Dakika

En Yüksek Kullanıcıya Sahip Yaş Aralığı: 18-29

Kimler Kullanmalı: Büyük İşletmeler, Teknoloji Firmaları, Otomobil Markaları

Youtube hem içerik hem de reklam yönünden yüksek bütçeli bir sosyal medya mecrası. Bu nedenle ufak işletmeler belirli bir süre içerik oluşturduktan sonra yeterli etkileşimi alamayarak yayın hayatına son veriyorlar. Düzenli olarak içerik üretebilecek alanı, stüdyosu ya da bütçesi olmayan markaların bir hevesle bu alana yoğunlaşmalarını tavsiye etmiyorum.

Twitch

Aylık Aktif Kullanıcı Sayısı: 40.000.000+

Ortalama Günlük Harcanan Süre: 95 Dakika

En Yüksek Kullanıcıya Sahip Yaş Aralığı: 18-29

Kimler Kullanmalı: Hızlı Tüketim Markaları, Teknoloji Firmaları, E-Ticaret Firmaları, Oyun Firmaları

Twitch bir canlı yayın platformu olduğu için markanızla anlık olarak etkileşim gerçekleşmekte. Bu anlık etkileşimi gerçekleştirebilecek markalar ise sınırlı. Örneğin Twitch’in aktif reklam vereni olan Yemeksepeti, anlık hediye çekleri ile etkileşimi çok yüksek seviyede tutmakta. Ya da Vatan Bilgisayar ve Itopya gibi teknoloji perakendecileri doğrudan içerik üretmese dahi Twitch yayıncılarının içerikleri ile ortaklık sağlamaktadır.

Doğrudan içerik üretebilecek markalar ise NVIDIA gibi oyun sektörüyle ilintili teknoloji firmalarıdır. Bu tür teknoloji sağlayıcıları gerek kendi ekibi gerek yayıncıları kendi kanalında çıkararak iyi bir sosyal medya etkileşimi sağlayabilmektedir.

Pinterest

Aylık Aktif Kullanıcı Sayısı: 430.000.000+

Ortalama Günlük Harcanan Süre: 14 Dakika

En Yüksek Kullanıcıya Sahip Yaş Aralığı: 35-50

Kimler Kullanmalı: Küçük İşletmeler, Hazır Giyim Firmaları, Mimari Çözüm Firmaları

Pinterest kesinlikle gözardı edilemeyecek kadar çok sayıda kullanıcıya sahip bir sosyal medya platformudur. Pinterest ülkemizde de kullanıcısı olsun ya da olmasın, çok sayıda insana ulaşabilen bir platform olarak “pinleme” özelliği ile kullanıcıların “fikir/ilham” odaklı listeler oluşturmasına yarayan mükemmel bir özelliğe sahiptir. İşte markanızın da tam bu noktada devreye girmesi gerekiyor.

Eğer giyim, dekorasyon vb. kategorilerde bir markanız varsa, kullanıcılara ilham veren içerikler paylaştığınızda pinlenme ve dolayısıyla erişiminizi arttırma şansınız olur.

Twitter

Aylık Aktif Kullanıcı Sayısı: 237.000.000+

Ortalama Günlük Harcanan Süre: 35 Dakika

En Yüksek Kullanıcıya Sahip Yaş Aralığı: 18-29

Kimler Kullanmalı: Büyük İşletmeler, Startup’lar, Oyun Firmaları, Teknoloji Firmaları

Twitter kesinlikle etkileşim odaklı bir sosyal medya platformu. Tek başına takipçi arttırmanın ya da favorilenmenin yetmediği, mutlaka karşılıklı yanıtların gerçekleşmesi gereken Twitter’da marka bilinirliğini daha önceden sağlamış büyük ölçekteki işletmelere tavsiye edebiliyorum. Ancak bunun dışında startup’lar da kullanıcıların desteğini ve yorumlarını alabildiğinden dolayı etkileşim alabilmektedir.

Oyun firmaları ve teknoloji firmaları da insanları ortak bir noktada kesiştirdiği, etkileşim yaratacak sebepleri olduğu ve kullanıcıların destek alabileceği bir platform olduğundan dolayı Twitter’ı tercih etmektedir.

LinkedIn

Aylık Aktif Kullanıcı Sayısı: 830.000.000+

Ortalama Günlük Harcanan Süre: 35 Dakika

En Yüksek Kullanıcıya Sahip Yaş Aralığı: 25-34

Kimler Kullanmalı: Büyük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Eğitim Firmaları, İnsan Kaynakları Firmaları, Ajanslar, B2B Ticaret Firmaları, Kurumsal Hizmetleri Bulunan Firmalar

Linkedin’in en büyük avantajı, Linkedin’e giriş yapan kullanıcının orada bulunma sebebi. Çünkü Linkedin’de gezintiye çıkan kullanıcıların büyük çoğunluğu geleceği için orada bulunuyor.

Çalışanlar iş fırsatları, eğitim olanakları ve ufuk açan içerikler ile kendi geleceğine yatırım yapmak için; firma sahipleri pazarlama şirketleri, seminer olanakları, fuar organizasyonları, sponsorluk fırsatları ve rakiplerini sıkı takip ile şirketlerini güçlendirmek için kullanıyor dersem yanılmış olmam.

Tam da bu anda markanızın içerik stratejisi öne çıkıyor. İnsanlara kariyer, eğitim veya kurumsal hizmet alanlarında sunulmayanı sunun ve etkileşimi kapın!

*Listedeki tüm ortalama günlük harcanan süre verileri Statista’nın ABD için Nisan 2022 verilerinden alınmıştır.

Profil Optimizasyonu

Sosyal medyadaki stratejinizi taçlandıracak önemli bir madde de sosyal medya profilinizin optimizasyonudur. Aslında dijital dünyada her şeyin bir optimizasyonu vardır ancak en çok Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ve Uygulama Mağazası Optimizasyonu (ASO) bilinmektedir. Halbuki biraz incelediğinizde, sosyal medya platformları da hem Google gibi arama motorları nezdinde hem de kendi içerisinde bir kalite puanlamasına sahiptir. Örneğin hiç Instagram profillerinin sayfa otoritelerine göz attınız mı? Ya da içeriklerinizin başka kullanıcılara aynı sosyal medya uygulaması içerisinde nasıl önerildiğini düşündünüz mü? İşte bunların hepsi profiliniz ve içeriğinizin optimizasyonu ile alakalıdır.

Öncelikle markanızı en iyi şekilde temsil edecek yüksek çözünürlüklü bir profil resmine ihtiyacınız olacak. Ardından “bio” olarak da bilinen profilinizde bulunan metin alanlarını iyi bir şekilde doldurmanız gerekmekte. Özellikle Instagram ve Twitter gibi platformlar bu alanlarda hashtag kullanmanıza müsade etmektedir ve bunun da optimizasyona katkısı bulunmaktadır.

İşletme profilinizin içerisinde ilgili alanlara mutlaka web sitenizin linkini, yol tarifi bağlantılarını ve telefon numaranızı eklemenizi tavsiye ediyorum.

İyi görünen ve karmaşık olmayan bir profil, sadece kullanıcılar için değil sosyal medya platformunun içerisindeki algoritmalar için de iyi bir etkiye sahip olacaktır.

İçerik Seçimi

İçeriklerinizin seçiminde en önemli 2 unsur: hedefleriniz ve elinizdeki güç! Örneğin bir giyim markanız varsa, hedefiniz bu kıyafetleri olabildiğince çok sayıda insana satmak ve elinizdeki güç çok sayıda paylaşılabilecek giyim ürününe sahip olmanızdır. Bu hedef ve güç doğrultusunda daha önceki ve daha sonraki maddeleri de dikkatlice analiz ederek içerik takviminizi oluşturmanız gerekmektedir.

Bu makale içerisindeki tüm maddeler birbiri ile koşullu olarak ilişkilidir. Öyle ki, Twitter’ı tercih eden bir marka görsel içerik çıkaramayacaktır. Dolayısıyla diğer tüm maddeleri tekrar gözden geçirmesi gerekmektedir. Ya da Instagram’ı tercih eden bir marka ürünlerinin avantajlarını yeteri kadar açıklayamayacak ve bağlantılar veremeyecektir. Bunun sonucunda da Tıklama Oranı gibi bazı KPI’lar devreden çıkacak ve Instagram’daki sınırlı veriden analiz üretmek zorunda kalacaktır.

Dil Seçimi

Sadece metinlerin dili yoktur! Bazen fotoğrafların ve illüstrasyonların da dili olur. Burada tercih etmeniz gereken dili tabi ki hedef kitleniz belirleyecektir. Örneğin hizmet sektöründe bir markanız varsa fotoğraflar müşteri dilinden olmalı ve deneyim içermelidir. Ya da Netflix gibi direkt olarak eğlenceli vakit geçirme amaçlı kullanılan bir markaysanız metin diliniz de aynı samimi ve eğlenceli dile sahip olmalıdır.

Örnek Sosyal Medya Paylaşım Dili

İçerik Takvimi

İçerik takvimi bir Sosyal Medya Stratejisi için olmazsa olmazdır. Çünkü hem hedeflediğimiz amaca uygun içerikleri seçmemize ve günlere dağıtmamıza yardımcı olur hem de eksik olan içerik türlerini kolaylıkla tespit edebiliriz.

Örnek Sosyal Medya Planı

Rixos Hotels hesabını yine örnek olarak inceleyecek olursak; karşımıza başarılı bir sosyal medya planı çıktığını söylersem yanılmış olmam. İlk bakışta 4 boş gün göze çarpıyor. Bunlar birer hafta arayla Cumartesi ve Cumartesi/Pazar olarak gözüküyor. Bu da muhtemelen etkileşimleri resetlemek adına verilmiş bir karar. Çünkü bunu Kasım ayında da tek gün ve 2 günlük aralardan görebiliyoruz. İkinci göze çarpan şey, her Cuma gününün Land of Legends oteline ayrılmış olması. Yine şirketin pazarlama stratejisinin önemli bir kısmı olduğunu düşünüyorum. Üçüncü göze çarpan unsur, hafta sonlarının kahvaltı, uyanmak ve huzur temalı fotoğraflardan seçilmesi. Bir önceki ve bir sonraki ayları da incelerseniz bunu görebiliyorsunuz. Her haftada mutlaka Reels serpiştirilmiş, bu da stratejinin 4’üncü önemli noktası. Markanın kendi pazarlama stratejilerinden birisi de kışa doğru Dubai, Abu Dhabi ve Şarm El-Şeyh gibi destinasyonlarda bulunan otellerini daha çok öne çıkarmaları. Ayrıca story paylaşımlarıyla da etkileşimlerini önemli miktarda arttırmaktalar.

Özetlemek gerekirse Rixos Hotels tabi ki büyük pazarlama bütçeli bir marka olarak, içerik çıkarma konusunda hiç sıkıntı çekmeyecektir. Ancak sizler de markanızın takvimini az önceki örneğimde bahsettiğim gibi kritik unsurlarla oluşturduğunuzda, düzenin işinize nasıl pozitif bir yansıma göstereceğini göreceksiniz.

Performans Takibi

Sosyal Medya İçerik Stratejisinin işe yarayıp yaramadığını test edeceğiniz en önemli adıma geldiniz; performans takibi. İçeriklerinizi içerik takviminin ortalarından itibaren çeşitli metriklerle ölçümlemeniz gerekir. Aslında bu ölçümleme tüm alanlarda yapılmaktadır; örneğin E-Ticaret Siteleri İçin KPI içeriğinde bahsettiğim Temel Performans Göstergelerine göre ölçümlenmelidir.

Sosyal medya içeriklerinde bazı önemli metrikler şunlardır:

  • Bütçe: Her içeriğin bir bedeli vardır. Bazıları 0 TL’lik bir bütçeyle ortaya çıkarılsa da mesaiden vakit alır. Bu yüzden Bütçe Takibi oldukça önemlidir.
  • Sonuç Başına Ücret: İçeriğin bütçesine oranla hedeflenen sonuç (örneğin beğeni almak) başına ücret önemli bir KPI‘dır.
  • Erişim: İçeriklerinizin aldığı erişimler ve bu erişime oranla aldığı gösterim, etkileşim ve takipçi gibi parametreler mutlaka ölçümlenmelidir. Erişimi yüksek ancak etkileşimi az bir içerik varsa incelenmelidir. Alınan erişime oranla daha yüksek etkileşime sahip içerikler not edilmeli ve sonraki içerik takvimi revize edilmelidir.
  • Gösterim: Bazı içerikler aldığı erişimden kat be kat fazla gösterim alabilir. Bu aşağıda da yer alan Marka Bilinirliği parametresini olumlu etkilerken, kullanıcıların içeriğinize geri dönmesindeki sebebi analiz etmeniz beklenir.
  • Etkileşim: Yorumlar, beğeniler, kaydetmeler, paylaşımlar ve diğer tüm etkileşimler mutlaka sayılmalıdır. Ayrıca etkileşimler sadece sayı olarak değil, kitle analizinde de kullanılmalıdır.
  • Takipçi: İçeriklerinizle birlikte günden güne takipçi sayınız takip edilmelidir. Hangi içerik türünde takipçinizin arttığını bilmek işleri epey kolaylaştıracaktır.
  • Marka Bilinirliği: Özellikle doğrudan ulaşımlar marka bilinirliğine kanıt olarak kabul edilir. Daha önce bir zihne nüfuz ettiyseniz kullanıcı herhangi bir yerde görmese dahi arama aracılığıyla markanızın adını yazarak size ulaşacaktır. Ayrıca etkileşim/gösterim arasındaki oran da bu parametrenin önemli bir unsurudur ve beraber takip edilmelidir.
  • Tıklama Oranı: İçeriklerinizdeki bağlantılar, yönlendirmeler ve etiketler takip edilmelidir.

Burada bahsettiğim tüm parametreler elbette işinize yaramayacaktır. Yazımın başında da belirttiğim üzere; eğer hedefiniz e-ticaret sitenize daha fazla tıklama almaksa, etkileşimlerin ne kadar olduğunun sizin için bir önemi olmayacaktır. Ancak yine de bunlar yardımcı unsur olarak kabul edilmelidir ve içeriklerinizin daha fazla insana ulaşması konusunda destek sağlayacağı unutulmamalıdır.

Reklam Desteği

Etkileşimler, içeriklerinizi daha fazla insana ulaştırma noktasında destek sağlasa da Meta Business, Linkedin Ads ve Tiktok Ads gibi platformların gücü tartışılamaz. İçeriklerinizin organik olarak gelişmesini ve eriştiğiniz kitlenin büyümesini bekleyecek vaktiniz yoksa ufak bütçelerle gelişiminizi hızlandırabilirsiniz. Benim burada kullandığım strateji, günlük reklam takibi ile ortak bütçede Post ve Reels içeriklerinin erişim/etkileşim takibidir.

Örnek Sosyal Medya Sponsorlu Gönderi Stratejisi

Yeterli erişime ve etkileşime ulaşan içerikler havuzdan kaldırılarak yenileri devreye alınan bir yöntem kullanmaktayım. Ancak bu performans pazarlama uzmanlarının da alanına girdiğinden bu makalenin içerisinde bu konunun performans kısmını fazla açmayacağım.

Toparlamak gerekirse, yazı içerisinde 8 başlıkta bahsettiğim Sosyal Medya İçerik Stratejisi yol haritası ile siz de kendi işletmenizin ya da organizasyonunuzun sosyal medyasını belirli bir yere kadar büyütebilirsiniz. Tabi ki nihayetinde ulaşacağınız organik sınırdan sonra influencer desteği, yüksek prodüksiyon bütçeli içerikler ve yaratıcı ajans çalışmaları ile tepe noktanızı daha da yukarıya taşıyabilirsiniz. Ancak emin olun bu stratejiler de markanızın iyi bir sosyal medya hesabına sahip olmasında ve hedeflerinize ulaşmanızda faydası olacaktır.

Bu İçeriği Paylaş!

Siz de fikrinizi belirtin