E-ticarete atılıp atılmamak konusunda kararsız olanlara rehberlik edebilecek harika bir içeriğe hoşgeldiniz! Bu yazı içerisinde elinizdeki ürünleri en hızlı şekilde internetteki müşterilerinize nasıl taşıyacağınızı ve en hızlı şekilde nasıl satacağınızı öğrenebilirsiniz. E-ticarete nasıl başlanır, neler kullanmak gerekir ya da hazır e-ticaret siteleri hakkında her şeyi madde madde başlıklarla aşağıdan takip edebilirsiniz.
E-Ticaret İçin İlk Adım
E-ticarete başlamak aslında çok kolay ve hızlıca geçen bir süreç. Yani e-ticarete nasıl başlanır diye düşünmenize vakit bile kalmıyor. Ancak tecrübesizlik ya da kararsızlıktan uzayan süreler hem ekonomik olarak, hem de psikolojik olarak insanlara zarar veriyor. Normal şartlarda bir tacir ya da şirketseniz, tek yapmanız gereken internette ürünlerinizi yayınlayabileceğiniz bir site açmak ve ürünlerinizi burada yayınlamak. Ancak tabi ki bu tek adımla işler bitmiyor. Satışa başlamadan önce şunları halletmeniz gerekiyor:
- Ürünlerinizin girişini gerçekleştirmek
- Ürünlerinizin profesyonel fotoğraf çekimini sağlamak ve fotoğrafları ürün sayfalarınıza yüklemek
- Ürün açıklamalarını, teknik özelliklerini ve desi ağırlıklarını girmek
- Kargo firması ile temas kurup, taşıma anlaşması sağlamak
- Entegrasyon kurulumu için bir yazılımcı ile anlaşmak ve kargo entegrasyonu, ERP programlarının kurulumu, ERP entegrasyonu gibi ekstra işleri halletmek
- Ürünlerinizin vergi oranlarını öğrenip site üzerinde gerekli ayarlamaları gerçekleştirmek
- Tedarikçilerle görüşüp güncel ürün listelerinin barındırıldığı XML linklerinin teminini sağlamak
- Ve diğer ufak işler
E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?
E-ticaret sitesi kurmak çok fazla aşamadan ve çok fazla seçenekten oluşan bir iş olarak göze çarpıyor. Öyle ki, işin yazılım tarafı ayrı, işlev tarafı ayrı ve son olarak tasarım tarafı ayrı değerlendiriliyor. Yazılım kısmını açacak olursak; site kısmı işin görünen kısmı, entegrasyon yazılımları kısmı ise işin mutfağı olarak değerlendirilebilir. Biz önce kullanıcılarla alakası olacak bölümü ele alalım.
E-Ticaret Yazılımları Nelerdir?
Hazır e-ticaret siteleri ya da yazılımları denildiğinde akla direkt olarak bir kaç site gelse de, bu işin çok daha ayrıntılı bir şema ile açıklanmaya ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.
Hazır E-Ticaret Sistemleri
Bazı şirketler kendi yazılımları üzerinden kendi sunucularında harika siteler oluşturmanızı sağlıyor. Özellikle ülkemizde bu konuda ciddi bir rekabet bulunmakta.
- Ticimax, hazır e-ticaret yazılımları arasında en iyi entegrasyona ve en iyi stabiliteye sahip site olarak göze çarpıyor. Ticimax, gerek pazarlama anlamında, gerek ürün yönetimi anlamında diğer yazılımlara göre epey avantajlı. En büyük dezavantajı ise destek birimlerinin diğerlerine nazaran daha bilgisiz personellerden oluşması. İstediğiniz şeyi ancak 5 ticket ile anlatabiliyorsunuz. Fiyatları 1.299 TL’den başlayıp 5.099 TL’ye kadar çıkıyor. Ayrıca ek olarak yıllık yenileme ücretleri bulunuyor.
- İdeasoft, hazır e-ticaret siteleri arasından en çok tercih edilenlerden bir tanesi. 1.400 TL’den başlayan ve 5.700 TL’ye kadar çıkan paketleriyle bir çok özellik sunuyorlar. Özel tasarım hizmeti ve özel modül hizmeti de sunmaktalar.
- T-Soft, 2003 yılında kurulan Tekrom Teknoloji çatısı altında faaliyet gösteren e-ticaret yazılımı, 2019 Temmuz itibariyle 3.500 TL’den başlayan ve 7.200 TL’ye kadar çıkan paketlerinin yanı sıra 63.000 TL’ye kadar profesyonel çözümler de sunmakta.
E-Ticarete Uygun CMS Seçenekleri
Bu seçenekler arasından en çok tercih edilenleri aşağıda tanımlayalım.
- WordPress, söz konusu her ne olursa olsun dünyadaki en iyi içerik yönetim sistemi olarak en çok kullanılan yazılım. Woocommerce eklentisi ile birlikte bu içerik yönetim sistemini harika bir e-ticaret sitesine çevirebiliyorsunuz. Yüzbinlerce lisanslı tema satın alabileceğiniz WordPress, tam olarak e-ticaret yazılımı olmasa da, kostümizasyon seçeneklerinin genişliği ile ferah bir alan sağlıyor.
- Opencart, diğer CMS’lerin aksine e-ticaret odaklı bir içerik yönetim sistemi. Diğer e-ticaret CMS’lerine göre çok daha fazla kaynağa, çok daha fazla temaya ve çok daha fazla eklentiye sahip olmasıyla iyi bir avantaj sağlıyor.
- Magento, PrestaShop, Shopify ve diğerleri de e-ticaret hizmeti verebileceğiniz CMS seçenekleri arasında bulunuyor.
E-ticaret sitesi için SEO
E-ticarete nasıl başlanır kısmını hallettikten sonra geldik asıl konuya! E-ticaret SEO’su normal içerik bazlı sitelere göre epey farklı. Öncelikle bilmeniz gereken şey, content yani içerik dediğimiz şeyin e-ticarette ürün sayfasına tekabül ettiği. Yani ürünlerinizi aynı blog içerikleri gibi en özgün, en yalın, en anlaşılır ve en hoş şekilde sunmanız gerekir. Blog ya da haber sitelerinde kullanıcıyı 1 dakika boyunca aynı sayfada tutabilirken, e-ticaret sitelerinde bu pek de mümkün olmamakta. Bu yüzden kullanıcı eğer bir ürününüz ile ilgileniyorsa, o kullanıcıyı o sayfada tutabileceğiniz çok fazla özgün materyal ile yer almalısınız.
İkinci olarak ürünü satın almadığında, kullanıcıya alakalı içerikleri, yani benzer ürünleri önerebileceğiniz ve otomasyondan uzak bir yapıya sahip olmanız gerekiyor. Örneğin 900 TL değerinde bir klavye satıyorsunuz. Bu ürünün altında alakalı ürünler başlığı altında eğer hazır eklentilerin sunduğu şekilde “klavye kategorisi” içerisinden rastgele ürünler gösterirseniz, bu kullanıcıyı yönlendirmede zayıf kalacaktır. Ancak eğer 5 slotluk bir alanınız varsa ve bu alanı aşağıdaki şekilde düzenlerseniz, kullanıcıyı bu sayfalara yönlendirme ihtimaliniz çok daha fazla olacaktır.
- Ürün: Razer Blackwidow Chroma v2 (899 TL)
- Önerilen 1. Ürün: Razer Blackwidow Elite (999 TL) (Belki müşteri adayı klavyenin ses kontrol üniteli versiyonunu beğenebilir)
- Önerilen 2. Ürün: Razer Blackwidow Tournament Edition (799 TL) (Belki müşteri adayı numara tuşları olmayan versiyonu ile bütçesini dengeleyebilir)
- Önerilen 3. Ürün: Razer Huntsman (849 TL) (Belki müşteri adayı bu markanın başka bir modelinden hoşlanabilir)
- Önerilen 4. Ürün: Asus ROG Strix Scope (599 TL) (Belki müşteri adayı ürünün tasarımından hoşlanmış ancak bütçesinin el verdiği bu modele yönelebilir)
- Önerilen 5. Ürün: Razer Blackwidow Ultimate (619 TL) (Belki müşteri adayı aynı markanın benzer özelliklerdeki ancak renk değiştirmeyen aydınlatmalı versiyonunu tercih edebilir)
Yani en başta söylediğim konuyu tekrar hatırlatmam gerekirse, ürününüzü bir içerik olarak düşünüp, bu içerik ile ortak paydada buluşabilecek diğer içeriklere yönlendirmeniz gerekmekte. Tabiki ürün gamı yüksek e-ticaret sitelerinde bunun planlaması oldukça zor. Burada da en önemli şey elbette etiketleme. Etiketler SEO için doğrudan olmasa da, alakalı içerikleri bir arada buluşturma ve kategori gibi bilindik linkleme yollarına alternatif üretmesiyle oldukça önemli bir faktör.
Üçüncü olarak e-ticaret siteleri her ne kadar iyi tasarıma, sayfa düzeyinde iyi optimizasyona, ürün sayfalarında kaliteli ve tıklanabilir bağlantılara sahip olsalar da, olmazsa olmazları reklam yayınlamak ve reklamlardan gelen yüksek trafik. E-ticaret siteleri çok fazla kaynak gösterilmediği ya da içerik siteleri kadar arama motoru odaklı olamadıkları için otoritelerini trafikle pekiştirebilirler. Öyle ki, analiz sitelerinden bağımsız olarak aynı ürün üzerinden sizin daha fazla dışarıdan trafik alan sayfanız, yüksek otoriteli ve geçmişi sizden fazla olan siteden çok daha yukarıda gösterilecektir. Burada mühim olan konu şu; reklamların tek bir ürün için ya da tek bir sayfa düzeyinde yayınlanması yerine daha adil, daha eşit ve daha etkili bir dağılım göstermesi. E-ticaret reklamları başlığı altında daha detaylı bilgi bulabileceksiniz.
Dördüncü olarak e-ticaret sitesi sahibiyseniz mutlaka diğer siteler gibi dış bağlantılara ihtiyacınız olacak. Ancak bir gerçek var ki; yıl 2019 ve tanıtım yazıları önemini kaybetmeye başladı. Ancak buna tezat durumda da bir şey var ki, backlink hala çok önemli. Peki bu 2 olguyu bir araya getirirsek ne olur? Cevap çok basit; özgün ve viral içerikler! Yani sattığınız klavyenin olası arama terimlerini sıradan bir tanıtım yazısı ile news kayıtlı sitelerde yayınlamak yerine, klavye satın alabilecek kitleye sahip (örneğin oyun blogu, oyun haber sitesi, teknoloji forumu, teknoloji haber sitesi… vb) sitelerde özgün yayınlanacak içeriklerde bu backlink kullanımını sağlamalısınız. Alakasız kitleye ve içeriğe sahip sitelerde yayınlatacağınız “PAKET SEO HİZMETİ” adı altında satılan tanıtım yazıları yarardan çok zarar da getirebilir.
Beşinci olarak ürün sayfalarınızı iyi tasarlayın ve iyi yönetin. Günümüzde ürün yöneticileri, ticari zekalarıyla şirketler de yer alsa da; günümüz trendlerine ve Google algoritmalarına fazla takılmayan personeller olabiliyorlar. Bir de XML kullanıyorlarsa çok daha sıradan, çok daha kopya ürün sayfalarıyla sitenin potansiyelini aşağı çekebiliyorlar. Ürünün başlığından ön yazısına, açıklamasından teknik detay sekmesine kadar her biri SEO açısından çok ama çok değerli. Burada yine kurguyu iyi bir şekilde önceden planlamalısınız. Örneğin benim kullandığım tasarım şuydu:
- Ürün Başlığı (Ürünün adı olarak geçen kısım. Aynı zamanda SEO Title olarak Google’a gönderilen veri)
- Ön Yazı (Ürün fotoğrafının hemen yanında bulunan, ürün hakkında çok kritik noktalara değinen ve müşteriyi harekete geçirecek, satın almaya teşvik edecek yazı. Aynı zamanda Google’a gönderilen SEO description verisi)
- Açıklama (Ürün hakkında 3 paragraftan oluşan, aynı zamanda ürünün bilinen kodu, ürünün rengi ve ürünün türü hakkında da bilgiler bulunan ana içerik)
- Teknik Detay (Ürünün pazaryeri entegrasyonlarına uyacak şekilde verilerinin anlamlandırılıp girildiği, barkod, stok kodu ve ürün kodu gibi bilgilerin bulunduğu ekstra sekme)
Bunu neden önemsiyorum? Çünkü bilindik siteler bile anlamsız başlıklar oluşturabiliyor. Örneğin, “INCA OPHİRA IKG-444 RGB Mekanik Gamıng Keyboard” başlığına sahip bir ürün var. İlk hata henüz harflerde bulunuyor. İngilizcede olmayan bir harf (ı harfi) ile yazılan Gamıng Keyboard ve yine İngilizcede bulunmayan diğer harf (İ harfi) ile yazılan OPHİRA (altın anlamında kullanılan kadın ismi) pek de profesyonel durmuyor. İkinci hata “Mekanik Gamıng Keyboard” olarak girilen ürün betimlemesinde. Trend takibinde Mekanik Klavye birinciyken, Gaming Klavye ikinci sırada. Gaming Keyboard ise maalesef ki dördüncü sırada. Yani aslında arama motorunda aratılan anahtar kelimelerin trendi pek de umurlarında değil. Üçüncü hata ise aradaki IKG-444 kodunun kullanımında bulunuyor. Zaten ürün modeli isimlendirilirse (Örneğin Samsung G960F Akıllı Telefon yerine Samsung Galaxy S9 Akıllı Telefon) kod kullanımına ihtiyaç olmuyor. Yine de kodla gelecek aramalar için açıklama ya da ön yazı kısmında yer verme taraftarıyım. Ancak bunun yerinin başlık olmadığını düşünüyorum.
Ve son olarak kategoriler bizim asıl önemsememiz gereken bölümler. Çünkü ilgili anahtar kelimeyle girişlerin en çok yapıldığı bölüm, genellikle kategori sayfaları oluyor. Ek olarak en çok link dağılımı da yine kategori sayfalarından sağlanıyor. Yani yeni açılacak bir ürün sayfası, ne kadar optimize ve otoriter bir kategori sayfasına düşerse, o kadar çabuk index alıp, o kadar çabuk yukarılara tırmanıyor. Kategori optimizasyonu da alakalı ürünlerle ve kategori açıklamasıyla sağlanıyor. Kategori sayfasının altında yer alacak 3 paragraflık bir açıklama, içerik açısından oldukça olumlu sonuçlar doğuruyor. Ayrıca bu kategori sayfasının da dış bağlantı alması ile beklemediğiniz kadar iyi sonuçlar alabilirsiniz.
E-Ticarette Sosyal Medya Yönetimi
Bu konu hakkında harika bir içeriğe sahibim.
E-Ticaret Sitesi Maliyeti Ne Kadardır?
Ortalama bir e-ticaret sitesinin maliyetini şu unsurlar oluşturur.
- E-ticaret yazılımı (Ticimax tercih edersek 14 aylık 5.099 TL)
- SMS kampanya (10.000 kısa mesaj 111 TL)
- Mail kampanya (50.000 elektronik posta 319 TL)
- Başlangıç Google Ads reklamları (Aylık 1.000 TL)
- Başlangıç harici SEO hizmetleri (Tek seferlik 1.000 TL)
- İleri seviye SEO hizmetleri (Aylık 1.000 TL)
- Başlangıç influencer içerikleri (Tek seferlik sektörel olarak değişmekte olup 500 TL ile 4.000 TL arasında olabilmektedir)
- İleri seviye influencer içerikleri (Aylık 2.000 TL ile 5.000 TL arasında olabilmektedir)
- SEO ve analiz araçları (Aylık 70 USD ile 175 USD arasında olabilmektedir)
- Çağrı merkezi altyapı ya da dijital yazılım (20 USD ile 2.250 USD arasında değişen, tek seferlik ya da aylık olarak farklı ücretlerde olabilmektedir)
- Kargolama maliyetleri
- Depolama maliyetleri
- Personel maaş ve sigorta maliyetleri
- Sponsorluk maliyetleri
- Sosyal medya hesaplarınız için çekiliş ve kitle arttırma maliyetleri
- Vergi ve yükümlülük maliyetleri
- Öngörülemeyen diğer maliyetler
E-ticaret Reklam Bütçesi Nasıl Ayarlanmalı?
E-ticarete nasıl başlanır isimli bir yazıda nasıl iflas edilir sorusunu akıllara getirmemek adına geldik en önemli başlığa! E-ticaret reklam bütçesi en kritik meselelerden birisi. Tabi ki burada seçilen sektörün ve ürün gamının da yadsınamaz bir etkisi mevcut. Fakat yine de bazı önemli bilgiler vermek istiyorum.
E-ticaret İçin Pazar Yerleri Nelerdir?
Devam edecek.
E-ticaret ofisi için gerekli personel sayısı
Devam edecek.
Ellerinize sağlık hocam. Özellikle Opencart ve Magento için ayrıntılı rehberler hazırlarsanız harika olur. Çünkü en ucuz e-ticaret sitesi çözümlerini bu 2 cms sunuyor.
Elinize sağlık eksik başlıkların devamını bekliyorum
Bahsettiğiniz hataları bizim de yaptığımızı farkettik. Gerçekten harika bir içerik ve detaylı bir rehber hazırlamışsınız. Sizden nasıl danışmanlık alabiliriz? Kayıtlı e-posta adresimden iletişime geçerseniz sevinirim. İyi çalışmalar.
Çok teşekkürler gördüğüm en detaylı e-ticaret içeriği olabilir. Kaynaklarınız nelerdir? Yoksa sadece tecrübelerinizi mi aktardınız?
Hocam ofis böyle ufak çaplı bir girişim için gerekli olmayabilir. Mağaza personeli mesai süresi içerisinde eğer mağaza çalışma saatlerini kısarsanız depolama ve kargolama için yeterli vakit kalır. Muhasebe ve depo için mağazada 2 alan yeterli. Ürün açıklamaları için de dışarıdan hizmet alınabilir. Yine reklam ve pazarlama için dışarıdan destek alınabilir.
bilgilendirmeler için teşekkürler
Kendisinden vakti zamanında e-ticaret projem için destek almıştım. Güvenilir bir arkadaş. Ancak şu aralar proje alamadığını belirtti, mail atacaklar boşuna heveslenmesin
İndirip o şekilde okudum Burak bey :)
E-ticarete başlamak kolay hocam, mühim olan devamını getirebilmek. Kilit nokta sürekli yenilikçi ve empati ile bulunabiliyor. Teşekkür ederim faydalı bir yazı olmuş.
Millet sırf reklam yapmaya gelmiş yorumlara ama bu adamla çalışan köşeyi döner. Net.
Google reklamları konusunda destek verebiliyorsanız benimle kayıtlı mailimden iletişime geçer misiniz?
Rahat ve stresin az olduğu meslek dalı olmuş e-ticarat benimde ilerde atılmayı düşündüğüm iş.