Web sitesi sahiplerinin en çok korktuğu şey, Google’da sıralama kaybetmektir. Özellikle de Google’daki konumundan dolayı trafik alan ve daha önce bu alana SEO yatırımı yapmış web siteleri için sıralama kayıpları oldukça üzücü oluyor. Peki web sitelerimiz neden sıralama kaybediyor? Ya da başka bir deyişle arama motoru optimizasyonumuz neden bozuluyor?
Google’da sıralama kaybetmenizin arkasında bir çok neden olabilir. Hatta bu nedenlerden bir kaçı aynı anda da olabilir. Garip gelecek ama buradaki nedenlerden hiç biri bile olmayabilir! Özellikle algoritma değişikliklerinde sıralama kaybınız oluyorsa neden aramak çok daha kolay. Ancak durduk yere sıralama kaybı yaşadıysanız web sitenizi iyi bir şekilde bir SEO uzmanına inceletmeniz gerekir.
SEO’nun bir parçası da elbette sıralamada rakiplerinize karşı kurduğunuz üstünlüktür. Yani arama motoru optimizasyonu çalışmalarınızda her ne kadar odak noktanız Google olsa da, rakiplerinizle olan farklarınız da bu sıralamalarda belirleyici birer unsurdur.
Sıralama kaybının nedenlerini daha iyi anlayabilmek için önce SEO hakkında hemen hemen her şeyi bilmemiz gerekiyor. Bunun için seo nedir ve seo nasıl yapılır yazımı okuyabilir, ardından da backlink stratejileri hakkında bilgi verdiğim anchor text nedir yazısını inceleyebilirsiniz.
Rakip Web Siteleri
Daha önce iyi bir SEO çalışması gerçekleştirilmiş web sitesinin sıra kaybını genelde bu maddeyle açıklıyoruz. Tonlarca analiz, sayfalarca rapor, onlarca saat teknik inceleme ve sonuç: rakibiniz sizden daha fazla yatırım yapmış…
Rakip web siteleri tarafından geçilmek genelde beklediğimiz bir olgudur. Çünkü siz de bulunduğunuz konuma gelirken onlarca hatta yüzlerce web sitesini geçerek geldiniz. Arama sorgularındaki sıralamanızı korumak için optimizasyon çalışmalarına devam etmeli, rakiplerinizi (eğer ortalama bir sıralamanız varsa üst sıralamadaki 2 ve alt sıralamadaki 5 rakip öneriyorum) iyi bir şekilde incelemeli, Semrush, Ahrefs, Similarweb ve Moz gibi web sitelerinin sunduğu ücretli araçlarla yakın takibe almalısınız. Her ay kaç tane yeni linke sahip oldukları, sosyal medyalarındaki takipçi değişimleri, trafik aldıkları yeni anahtar kelimeler, Google Search ve Display reklamları, yükselen anahtar kelimelerini karşılayan içerikler gibi kategorize ettiğiniz bir analiz listesine sahip olmalısınız.
Rakiplerinizi incelemek neyi yanlış yaptığınızı ya da neyi doğru yaptığınızı anlamada yardımcı olacaktır. Ayrıca yeni içerik fikirleri, yeni anahtar kelime temaları ve yeni referans siteleri keşfedebileceksiniz.
İçeriklerinizi her zaman güncel tutmanızda fayda var. Yakın rekabette büyük oranda içerikler aradaki farkı oluşturuyor. Oluşturduğunuz içerikleri gözden geçirmek, düzenlemek ve hatta silmek de dahil bir çok yönteme başvurmanız gerekebilir. Sunduğunuz içerikleri paragraflara bölün, diğer içeriklere bağlayın ve önemli noktaları mutlaka kalın yazıyla belirtin.
Google Cezaları
En sık rastlanan ikinci sebep Google cezaları. Bildiğiniz üzere Google’ın birden fazla cezalandırma yöntemi mevcut. Bu cezaları manuel cezalar ve algoritma cezaları olmak üzere 2’ye ayırıyoruz.
Google manuel cezaları genelde aşağıdaki nedenlerden dolayı bir Google uzmanı tarafından web sitenize ve hesabınıza manuel olarak tanımlanan cezalardır.
- Bot ile başka web sitelerinden çekilen içerik yayınlamak
- Bot ile başka web sitelerinden çekilen içeriklerle karışık otomatik makale yayınlamak
- Bot ile otomatik içerik oluşturmak
- Anahtar kelimelerle dolu içerik yazmak
- Web sitenizde bulunan yorumların spam linkler içermesi
- Beyaz linkler, gizli linkler
Eğer bu ihlallerden birisini gerçekleştirirseniz aşağıdaki ekranda kırmızı renge boyanmış bir sorun algılandı uyarısını görebilirsiniz.
Diğer bir ceza türü ise algoritma cezaları olarak bilinen Penguin ve Panda cezalarıdır. Bu cezalardan daha önce SEO İçin Anchor Text Stratejisi yazısında bahsetmiştim ancak yine biraz değinmek isterim.
Eğer Penguin cezası aldıysanız, sitenize gelen bağlantılarda bir problem var demektir. Düşük kalite web sitelerinden aldığınız spam sayılabilecek bağlantılar, düşük otoriteli bağlantılar ya da aynı ip’ye sahip sitelerden aldığınız bağlantılar olarak özetlenebilir. Bir diğer sebebi ise tek bir içerikten alacağınız çok sayıda bağlantı ya da tek bir sayfanıza aynı anchor text ile alacağınız çok sayıda bağlantı Google Penguin cezası almanıza neden olabilir.
Diğer algoritma cezası ise Panda cezası. Eğer Google Panda cezası aldıysanız bakmanız gereken ilk yer içeriklerinizdir. İçerikleriniz özgün değilse, alakasız görsellere sahipse, kopyaysa, anlamsız cümleler içeriyorsa ya da botlarla çekilmişse bu cezayı almanız kaçınılmaz. Google Panda algoritması genellikle içeriğinizdeki bilgilerin doğruluğunu, gerçekten taze bir kalemden çıkıp çıkmadığını, anahtar kelimelerin oranını, başlıkların hiyerarşisini, site genelinde başka benzer içerik olup olmadığını, Google’ın arama sonuçlarında olup olmaması gerektiğini, içeriğin içerisinde reklam ya da okunabilirliği bozacak herhangi bir öge olup olmamasını kontrol eder.
Sayfa Deneyimi
Google’da sıralama kaybı konusunda en çok karşılaşılan sebeplerden birisi de başarısız sayfa ve kullanıcı deneyimidir. Sayfa deneyimini bir çok açıdan ele alabiliriz. İlki Search Console’da görebileceğiniz Sayfa Deneyimi alanında gösterilen iyi url’lerin yüzdesidir. Burada HTTPS kontrolü, mobil kullanım deneyimi ve sayfa hızı gibi verilerde kontroller yapılır. Eğer burada bir sorun varsa acilen düzeltmeniz gerekebilir. İkinci kontrolü ise Google PageSpeed Insights aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz.
Burada Google size 2 farklı veri sunar. İlki kullanıcı deneyimi yani gerçek kullanıcılardan alınan veriler doğrultusunda 6 farklı kategoride sitenizin metrikleri görselleştirilir. İkinci kısımda ise Google’ın botlar aracılığıyla elde ettiği verilerle ürettiği performans puanıdır.
Bu 2 veriyi de hem mobil hem de web için ayrı ayrı görebilirsiniz. Google’ın PageSpeed Insights sayfasında sunduğu sonuçların hemen altında problemin arkasındaki nedenler de listelenmektedir. Yazılımcınızla da görüşerek bu problemleri ivedi şekilde düzeltmeniz gerekmektedir.
Google’ın PageSpeed Insights aracı dışında faydalanabileceğiniz ve benim de kullandığım araç GTmetrix performans testidir.
SEO Saldırıları
Genellikle -yazının çeşitli bölümlerinde de belirttiğim- Ahrefs, Moz, Semrush ve Majestic gibi araçlarla saptadığımız SEO saldırıları da Google’da sıralama kayıplarına neden olmaktadır. Genellikle düşük kalitedeki ya da yasa dışı sitelerdeki içeriklerde sitenizi linkleme yöntemi ile gerçekleştirilen bu saldırıları periyodik kontrollerle atlatmanız olası.
Haftada sadece 1 kez sitenizi yukarıdaki araçlarla kontrol etmeniz durumunda saptayacağınız olağan dışı backlink aktivitelerinden Google’ın Disavow aracıyla koruyabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken düşük kaliteli siteleri domain ya da url bazlı olarak bir .txt dosyası içerisine alt alta yazmak ve Google Disavow aracına yüklemek. İşte bu kadar basit!
Backlink Kayıpları
Daha önce doğal yollarla elde ettiğiniz ya da doğrudan satın aldığınız otoriter linklerin kaldırılmasıyla sarsıcı derecede olmasa da sıralama kayıpları yaşayabilirsiniz. Ben bunun kontrolü için tek bir araç kullanıyorum ancak siz daha farklı araçlar kullanabilirsiniz. Benim tavsiyem Moz’un + ve – olarak belirttiği Link Explorer aracının harika arayüzüyle takip etmeniz olacaktır.
Teknik SEO Hataları
Yine sıklıkla karşılaşılan nedenlerden birisi de teknik SEO hatalarıdır. Bu hataların çok fazla çeşidi olsa da ben sık karşılaşılan bir kaç tanesini aşağıda açıklayacağım.
Başlık Hiyerarşisi
Özellikle son incelediğim web sitesinde gördüğüm hata, web sitenin landing page’inde 3 adet H1 etiketli başlığa sahip olmasıydı. Genelde başlıkların doğru hiyerarşik yapıda olmasını isteriz. Ancak H1 gibi kritik bir header’ın defalarca aynı sayfada farklı metinlerle yer alması Google botları için çok olumsuz bir deneyim olsa gerek.
Görsel Etiketleri
Alt etiketi olarak da bildiğimiz görsel etiketleri ve bu görselleri tanımladığımız başlık yani title etiketleri de teknik SEO için önemli kriterlerden birisi. Burada vereceğiniz yanıltıcı bilgiler ya da görsellerinizin alt etiketlerinin boş olması teknik seo hatası olarak kabul edilebilir.
HTTP Sayfalar
Web siteniz https:// ile başlıyor olsa da bazı iç sayfalar, görseller ya da özellikler eğer http:// ile geliyorsa bu bir hatadır.
Site Güvenliği
Tam olarak teknik SEO içinde barındırmasa da web sitenizin güvenliği önemlidir. Lütfen gerekli sızma testlerini sağlayınız. Eğer WordPress kullanıyorsanız çeşitli Firewall ve Antivirüs eklentilerinden faydalanabilirsiniz. Aksi takdirde web sitenizin SEO kalitesini etkileyecek türden kodlar sitenize enjekte edilebilir.
Noindex Etiketi
Sayfalarınızda istemeyerek noindex etiketine yer verdiyseniz, farkında olmadan sitenizin Google’daki listelenme kabiliyetini engelliyor olabilirsiniz. Ayrıca robot.txt dosyanızda da Allow ve Disallow url’lerinize dikkat ediniz.
Canonical URL
Aynı içeriğe sahip farklı url’lerin indekslenmesini engellemek zorundasınız. Aksi takdirde Google botları bu sayfaları kopya içerik olarak algılayacaktır.
İçerikte Değişiklikler
Son madde ise genellikle karşılaşmadığım ancak yapılırsa büyük sıralama kayıplarına neden olacak türden bir hata. Eğer hali hazırda Google’da indekslenmiş bir içeriğinizi, bu içeriğin görsellerini ya da bu içeriğin meta bilgilerini değiştirirseniz Google bunu algılayacak ve sıralamanızı değiştirecektir. Eğer gerçekleştirdiğiniz değişiklik ne kadar SEO’nuzu iyileştirebilecek kalitede olursa olsun, önceki halinden çok farklıysa olumsuz olarak etki edecektir.
Daha önce Penguin ve Panda cezasını bu kadar net anlatan başka bir yazı okumadım
Teşekkür ederim emeğinize sağlık