Turizm sektöründe SEO ve dijital pazarlama, diğer sektörlerden oldukça ayrışmakta. Çünkü gerçekleştirilen dijital pazarlama çalışmaları bir ürünün tanıtımı ya da pazarlamasını içermiyor. Gerçek bir deneyimi pazarlayabilmek gerekiyor. Bu nedenle oteller için seo çalışmalarında, tur firmalarının çeşitli dijital pazarlama aktivitelerinde ve seyahat hizmeti sağlayan diğer kuruluşların halkla ilişkiler çalışmalarında farklı teknikler uygulanmalıdır.

Turizm sektörünün en büyük elemanları oteller, tur firmaları ve rezervasyon uygulamaları olarak üçe ayrılıyor. Ben bu yazıda özellikle oteller ve tur firmaları (seyahat acenteleri) kısmına değinmek istiyorum.

Turizm Sektöründe SEO ve Dijital Pazarlamaya Genel Bakış

Turizm sektörü, diğer sektörlere nazaran çok daha fazla dinamiğin bir arada olduğu bir sektör. Pandemiden, siyasi krizden, döviz kurundan, ekonomik krizden ve iklim değişikliği gibi birbirinden tamamen alakasız dinamiklerden etkilenen sektör, yine de diğer sektörlere göre ilelebet devam edecek ve farklı fırsatlar yaratacaktır.

Turizm sektöründe dijital pazarlamanın önemi covid-19 pandemi sürecinde daha da fazla anlaşıldı. Normal şartlarda şubeleri ile satış yapan ETS Tur, SETUR, Jolly Tur gibi acenteler online kanallara yöneldi. Geleneksel medyanın hızlı şekilde çöküşe gitmesi ile gazete ve dergi reklamları geçerliliğini yitirirken tek oyuncusu televizyon reklamları kaldı.

Dijital mecralardan gerçekleştirilen rezervasyonlar yüzünden turizm sektörü mükemmel bir IT atılımı yaptı. Bütçeleri mobil uygulama ve web sitesi tarafına kaydıran firmaların en büyük reklam giderleri ise dijital mecralarda oldu.

Otel sayısının artması, villa turizminin canlanması ve kamp/karavan kültürünün tekrar trend olmasıyla rekabetin epey arttığını söylesek yanlış olmaz. Radisson, Voyage, Titanic, Gloria, TUI ve Rixos gibi bilinen zincirlerin dışındaki irili ufaklı otellerin akıbeti tamamen seyahat acentelerinin satış başarısına kalmış durumda.

Size bu içerik içerisinde özellikle oteller için SEO ve dijital pazarlama çalışmaları konusunda neler yapılabileceğini, ardından turizm sektörünün geri kalanı için neler yapılması gerektiğini aktarmaya çalışacağım.

Otel SEO ve Dijital Pazarlama

Daha önce bir otel web sitesinden rezervasyon yaptınız mı? Sadece sizin değil, sorduğum tüm insanların cevabı %95 oranında hayır. Ağırlıklı olarak ETS Tur, Jolly Tur, SETUR, Booking, Hotels, Trivago, Airbnb ve Odamax cevapları geldi. Peki sizce bunun nedeni ne olabilir?

  • Acentelere fazla güvenmemiz
  • Otelin kendi web sitesinin varlığından haberimizin olmaması
  • Transfer vb çözümlerden hoşlanmamız
  • Otel hakkında çok daha fazla açıklayıcı bilgiye ulaşmamız

Yukarıda bazı seçenekler var ama bence cevap “hepsi”! Biz işin SEO ve dijital pazarlama tarafıyla ilgileneceğimiz için direkt örnek uygulama üzerinden ilerlemek istiyorum.

Titanic Deluxe Golf Belek Google Arama Sorgusu

Yukarıdaki örnekte “Titanic Deluxe Golf Belek” arama sorgusunda çıkarılan sonuçları görüyorsunuz. Buna bir dijital pazarlama uzmanı gözünden değil, müşteri gözünden bakmanızı istiyorum. Aslında göreceğiniz kısım ilk sonuç; yani ETS Tur sonucu.

Peki ETS Tur bu sorguya nasıl ilk sıradan cevap verebiliyor? Biraz da bunun altını kazalım…

Otel DA-PA Değeri

ETS Tur 48 alan adı otoritesine, Titanic ise 53 alan adı otoritesine sahip. Zaten bu şartlarda 3. sıradaki Trivago’nun pek de şansı yok. Ancak daha yüksek otorite ve resmi hak sahibi pozisyonundaki Titanic, ETS Tur web sitesine nasıl geçiliyor? Cevabı arama motoru optimizasyonunda gizli.

Daha önce SEO Rehberi içeriğimde bahsettiğim bazı önemli noktalar ETS Tur’un ajansı ya da dijital pazarlama personeli tarafından keşfedilmiş ve bazı önemli çalışmalar uygulanmış. Bunun başında her sayfa için yazılım destekli meta etiketleri yer alıyor.

Titanic resmi web sitesinin alan adı otoritesi 53 olduğu ve Titanic Deluxe Golf Belek sayfası ETS Tur’a göre daha fazla backlink almış olduğu halde, sayfa içi düzen sınıfta kalmış, -sorgudan da görebileceğiniz üzere- meta description boş bırakılmış, sayfada açılır pop-up kullanılmış, sayfa çok fazla hareketli öge ile tasarlanmış, sayfanın içerik/kod oranı yerlere düşmüş ve mobil optimizasyon ile hiç ama hiç uğraşılmamış.

Otel Sitesi Mobil Pagespeed Skoru

Google’ın 2022 yılında en büyük ağırlığı vereceğini açıkladığım mobil ve web performans metrikleri, maalesef Titanic resmi web sitesinde dikkate alınmamış. Tüm bunlara ek olarak üst sıradaki ETS Tur’un mobil uygulaması çok fazla kullanıldığından dolayı deneyim olarak da önceki yazılarımda bahsettiğim üzere Google tarafında büyük bir avantaj yaratıyor.

Tüm bunlara ek olarak ETS Tur ilgili otelin bilgilerini otelin kendisinden çok daha iyi sunmuş! Çünkü ETS Tur tek sayfada farklı başlıklarla oteli anlatmış, fiyatları açık şekilde vermiş, müşteri deneyimleri için bir bölüm ayırmış ve özellikleri madde madde listelemiş. Otelin kendi web sitesi ise daha karmaşık şekilde sayfa düzeni ile yazı-resim-başlık hiyerarşisine takılmadan özgün bir landing page (karşılama sayfası) hazırlamış. Yani içerikte de üstün olan taraf acente olmuş.

Çok fazla teknik detaya boğmak istemediğim için örnek uygulamayı burada sonlandırıyorum. Ancak bu örnek ile teknik olarak neden büyük seyahat acentelerinin normal otel web sitelerinden daha fazla tıklandığını anlayabiliyorsunuz. Bir de işin küçük ölçekli otel, butik otel ve motel durumu var; o daha da vahim durumda.

Oteller İçin SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Neden Önemli?

Turizmde dijital pazarlamanın önemi, farklı nedenlerden dolayı günden güne önem kazanmakta. Bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Turizm acentalarının yüksek komisyonları
  • Uygun komisyonlu rezarvasyon sitelerinin azlığı/yasaklanması
  • İnsanların fotoğraflarla yetinmemesi ve deneyime odaklanması
  • Rekabetin her geçen yıl %30 ila %35 arasında artması
  • Yüksek bütçeli otellerin reklam sıklıkları ile yarışılamaması
  • Hizmet kalitesi, yemek çeşitliliği ya da oda temizliği gibi avantajların basılı/görsel medyada yeterince aktarılamaması
  • İnsanların hızlı ve birebir iletişim kurma isteği

Yukarıda bahsedilen nedenlerden dolayı turizm sektöründe dijitalleşme ve turizm sektöründe pazarlama stratejileri önceki yıllara nazaran çok daha önemli bir konuma gelmiş durumda. SEO Ajansı İçerik Çözümleri de seo blogu içerisinde bu konudan bahsediyor.

Otellerde Dijital Pazarlama Nasıl Yapılmalı?

Otellerde kullanılacak dijital pazarlama stratejileri ve pazarlama aktiviteleri deneyim odaklı olmalıdır. Sırasıyla yapılması gerekenleri aşağıda aktarıyorum ancak bunların başlangıç düzeyinde aktiviteler olduğunu ve daha büyük hedefler için mutlaka SEO ve Dijital Pazarlama Danışmanlığı almanız gerektiğini unutmayın.

  • Kurumsal kimlik tasarım süreci tamamlanmalı
  • Tüm sosyal medya platformlarında hesap oluşturulmalı
  • Profesyonel fotoğraflarla post içerikler paylaşılmalı
  • Amatör fotoğraflar ve videolarla reels, story, tiktok vb içerikler paylaşılmalı
  • Belirlenecek influencerların ücretsiz şekilde konaklaması sağlanmalı ve etiket kullanılmalı
  • Misafirlerin sosyal medya hesaplarında otelinizin etiketini kullanması için fiziksel ve sosyolojik çaba sarfedilmeli
  • Deneyimi gösterecek Youtube videosu oluşturulmalı
  • Google ve Facebook Business reklamları yayına alınmalı
  • Web sitesi güncel tutulmalı ve doğrudan iletişim kurulabilecek yapı oluşturulmalı
  • Ulusal haber sitelerinde tanıtıcı aktiviteler planlanmalı
  • Kurumsal (B2B) pazar araştırılmalı ve seminerlere ev sahipliği yapılabilecek fırsatlar gözetilmeli

Bireysel ya da ekip olarak yapabileceklerinizin listesi bunlarla sınırlı değil elbette! Deneyiminizi insanlarla paylaşabileceğiniz Tripadvisor gibi global sitelerde oteliniz mutlaka yer almalı. Üstelik bu tür siteler sayesinde rezervasyonları da online olarak düşük komisyonlar karşılığında alabiliyorsunuz.

Otel SEO Strateji ve Anahtar Kelime Seçimi

Genel pazarlama aktiviteleri dışında odaklanılması gereken ana unsur tabi ki SEO! Oteller için anahtar kelimeler belirlenmeli ve bu anahtar kelimelerin site üzerindeki sayfa bazlı yerleşimi yapılmalı. Otel SEO danışmanlığı almanız önemli olsa da, temel SEO çalışmalarıyla iyi bir yol katedebilirsiniz. İç linkleme düzeni oluşturulduktan sonra ise ilgili sayfalara ilgili keywordler için içerikler üretilmeli ve bu anahtar kelimelere en uygun platformlardan link alınmalı. Zaten SEO’nun da temeli bu değil mi? Peki bu anahtar kelimeler neye göre seçilmeli?

Bilinirliği olan otellerin arama sorguları büyük oranda markalarından geliyor. Ancak bunun dışındaki organik kelimeleri bir Belek oteli üzerinden örnekleyecek olursak ağırlıklı olarak lokasyon ve rakip otel isimlerinden geliyor. Benim burada tavsiyem rekabetin daha düşükten yükseğe doğru olduğu kelimelerle hareket edilmesi.

Antalya Belek Otel Anahtar Kelime

Belek’te bir tesis sahibiyseniz “Belek Otelleri”, “Belek Otel” vb anahtar kelimelere göre web sitenizi optimize ettikten sonra “Antalya Otelleri” için rekabete girmeniz olacaktır.

Yukarıdaki örnekteki TBM ücretlerine aldanmanızı önermem çünkü uzun bir sürenin ortalaması olarak o fiyatlar ortaya çıkıyor. Yüksek sezonda antalya otelleri için TBM 7-8 TL civarına çıkıyor.

Bunun dışında mutlaka haber siteleri, bloglar, Wikipedia ve Tripadvisor linkleri alınmalı, otel bilinirliğini ve ilgili kitleyi arttıracak pazarlama faaliyetleri yürütülmeli, her sayfada video bulundurulmalı.

Tur Firması ve Seyahat Acentesi SEO ve Dijital Pazarlama

Turizm sektöründe SEO ve dijital pazarlamanın önemi bu kış çok daha fazla hissedilecek! Tur firmaları ve seyahat acentelerinin bütçeleri genelde otellerden çok daha fazla olduğundan (ve devamlılığı önemli olduğundan) dolayı SEO ve dijital pazarlama işlerini içerideki departmanlarıyla çözüyorlar. Özellikle seyahat acentelerinde çalışan dijital pazarlama uzmanı arkadaşlarım ile görüştüğümde, başarıların asla tesadüf olmadığını fark edebiliyorum.

Seyahat acenteleri SEO çalışmaları için mutlaka yazılım desteği almak zorundalar. Çünkü ellerinde 1000’den fazla konaklama tesisi olduğu için, bazı şeyleri yapay zekaya yaptırmak oldukça büyük vakit ve nakit kazandırıyor. Meta etiketleri, kullanıcı yorumları ve açıklama kısımlarında kullandıkları bazı sekmelerde otomasyondan fayda sağlandığı biliniyor. Bunun dışında SEO için içerik oldukça önemli; bu nedenle içeride otelleri gerçekten iyi şekilde anlatan, deneyimi potansiyel misafire aktarabilen ve arama motorlarını baştan çıkaracak detaylara hakim (başlık hiyerarşisi, görsel kullanımı, içeriğin bölümlere ayrılması vb.) personellerle olması gerekeni olduruyorlar.

Dijital pazarlama çalışmalarında remarketing durumu yalnızca ziyaret ile sınırlı ve görsel anlatımın turizmde daha kuvvetli olmasından dolayı Instagram reklamları ile banner reklamlar (Google GDN, Criteo vb.) devreye giriyor.

Influencer marketing tarafında fazla örnek görmesem de seyahat acenteleri ve tur firmaları için oldukça cazip bir marketing alanı olduğunu söyleyebilirim. Avrupa’ya otobüs ile tur düzenleyen bir gençlik organizasyonunun influencer çalışmasından elde ettikleri bilinirliği ve geri dönüşü yakın zamanda beraber görmüştük.

Etiketler: , ,

Bu İçeriği Paylaş!

7 Yorum

  1. Kadir Bulut Temmuz 2021 at 16:43- Yanıtla

    Butik oteller için yardımcı olabiliyor musunuz iletişime geçsek?

  2. Murat Cimşir Ağustos 2021 at 17:26- Yanıtla

    Ayvalık otelleri aramasında ilk sırada çıkmak mı daha değerli yoksa ayvalık otelleri aramasında reklam sunmak mı? Bizim işimiz sezonluk olduğu için 3 ay reklam vermem yetecek.

  3. Ahmet Eylül 2021 at 13:49- Yanıtla

    Ülkemizin en önemli sektörü diyebiliriz :) Bu açıklayıcı güzel yazı için teşekkür ederim.

  4. meryem Eylül 2021 at 13:43- Yanıtla

    en önemli sektörlerlerden birini konu almanız harika emeğinize sağlık

  5. Serkan Karan Eylül 2021 at 20:08- Yanıtla

    Sosyal medya yönetimi ile birlikte seo’yu paket olarak tavsiye edersiniz dimi? Butik otel için datça.

  6. Galip Murat Aralık 2021 at 07:01- Yanıtla

    Elinize sağlık harika bir makale olmuş. Yeni sezona sizinle hazırlanıyoruz :)

Siz de fikrinizi belirtin